Erişilebilirlik

AB'den Esad'a Son Şans


AB'den Esad'a Son Şans
AB'den Esad'a Son Şans

Uluslararası platformda Suriye lideri Beşar Esad üzerinde etki düzeyi en düşük kurumlar arasında yer alan Avrupa Birliği, Şam yönetimine yönelik olarak geçtiğimiz ay devreye soktuğu yaptırımları genişletme aşamasında. Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Esad’ın izlediği yöntemleri sert şekilde kınayan bir karar aldı. Bakanlar Esad’ın liderliğinin ve kredibilitesinin reformlar konusundaki taahhütlerine uyup uymamasına bağlı olduğunun altını çizdi. 27 ülkenin bakanları doğrudan “görevi bırak” çağrısı yapmak yerine “Ya reformları yap ya da koltuğu bırak” mesajı vererek Esad’a bir şans daha tanıdı.

Esad’a yönelik söylemlerde belirgin bir sertleşme olsa da Avrupa Birliği’nin aldığı yaptırım kararları ve benimsenen poltika etkisiz olmayı sürdürüyor. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Esad’ın son konuşmasını “gerçeklerden kopuk” sözleriyle değerlendirirken, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Esad’ın değişeceğine inanmadığını ve artık geri dönülmesi mümkün olmayan bir noktaya gelindiğini söyledi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, ülkede bir iç savaşın eşiğine gelindiği yorumunu yaparken Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle yaşananları vahşet olarak niteledi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye yönelik ortak bir karar alamamasının “şiddetin tolere edildiği” algılamasını doğurabileceği uyarısında bulundu.

Güvenlik Konseyi’nin karar alamaması, Avrupa Birliği’nin politika ve yaptırımlarının etkisiz kalması ise gözlerin Esad üzerinde etkili olabilecek ülkelere çevrilmesine neden oluyor. Bu ülkelerin başını da Türkiye çekiyor. Arupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, bölgedeki ülkelerle bu konuda çalıştıklarını ve bunun en bariz örneğinin de Türkiye olduğunu söyledi. Türkiye’yle yakın temas halinde olunduğunu ifade eden Ashton, Ankara’nın adımlarının Avrupa Birliği dışişleri bakanları tarafından takdir edildiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin Suriye konusundaki önemine vurgu yapan bir açıklama da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’den geldi. İngiliz bakan, Türkiye’nin Suriye üzerindeki etkisini kullanmasını ve “reform yap ya da git” mesajını net ve kalın şekilde vermesini umduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG