Erişilebilirlik

AB’den 'Başlık Desteği' Artıyor


Türkiye'yle yeni başlıklar açılmasının gerekli olduğu düşüncesi Avrupa Parlamentosu'nda da giderek zemin kazanıyor.
Türkiye'yle yeni başlıklar açılmasının gerekli olduğu düşüncesi Avrupa Parlamentosu'nda da giderek zemin kazanıyor.

Müzakere sürecinde 2010’un ortasından bu yana fiili bir durgunluk yaşayan Türkiye’yle yeni başlıklar açılması konusunda Birlik kurumlarından gelen destek mesajları yoğunlaşıyor

Avrupa Birliği’yle müzakere sürecinde iki yılı aşan bir süredir başlık açamayan Türkiye’yle ilişkilere yeni bir ivme kazandırılmasının gerekli olduğu her geçen gün daha güçlü mesajlarla dile getiriliyor. Sürecin tekrar rayına oturtulduğunu gösterecek en somut unsuru ise başlık açmak oluşturuyor. Bu konuda da Avrupa Birliği’nin çeşitli kurumlarından olumlu sinyaller geliyor.

Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı üyelerinden Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan yıllık Türkiye raporunda da yer verdiği, “yargı ve temel haklar” ile “adalet, özgürlük ve güvenlik” başlıklarının açılmasına yönelik çağrı, belgenin ele alındığı Dışişleri Komisyonu’nda ses buldu. Oturumda Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi gruplar adına söz alan parlamenterlerin büyük çoğunluğu bu iki başlığın açılması çağrısına katıldıklarını vurguladılar.

Bu iki başlığın açılması Türkiye açısından özel bir öneme sahip. Avrupa Birliği’nin Türkiye’den beklediği reformların büyük bölümü bu iki başlığın kapsamına giriyor. Brüksel’in Ankara’yı sıkça eleştirdiği unsurlar da bu iki başlığın kapsama alanında. Ankara ise hem bu iki başlığın açılmasına olanak tanımayıp hem de Türkiye’nin bu başlıkla ilgili konular nedeniyle eleştirilmesinden rahatsızlık duyduğunu net şekilde ve sıkça Avrupa Birliği’ne iletiyor.

Geçmiş genişleme süreçlerinden alınan dersler ışığında artık aday ülkelerden öncelikle “yargı ve temel haklar” ile “adalet, özgürlük ve güvenlik” başlıklarının açılması talep edilirken Türkiye’nin bu konuda engellenmesi çelişkili bir durum yaratıyor. Engelin kaynağında ise Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak bu başlıkların açılmasına izin vermeyeceğini ilan etmesi yer alıyor.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın da katılmasıyla Türkiye’nin tekrar “aile fotoğrafında” yer aldığı Dublin’deki informel nitelikli Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanlar Toplantısı’nda da Avrupa Parlamentosu’ndakine paralel bir mesaj geldi. Türkiye’yle ilişkilere yeni bir ivme kazandırılması konusuna büyük önem veren ve son dönemde bu konuda üye ülkelere yönelik çıkışlarıyla dikkat çeken Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, “Yaptığımız görüşmeler, üye devletlerin Türkiye ile yeni başlıklar açılması yoluyla katılım müzakerelerinin tekrar rayına sokulmasını istediğini gösterdi” dedi.

Türkiye’deki reform sürecinin, yeni başlıklar açılması açısından güçlü bir temel oluşturduğunu ve katılım müzakerelerinin motoru olduğunu ifade eden Füle, temel haklarla ilgili başlıkların açılmasının sadece Türkiye’nin çıkarına olmadığını, Avrupa Birliği için de önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye, Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı 1 Ocak’ta Güney Kıbrıs’tan devralan İrlanda’nın döneminde en az bir başlık açarak Haziran 2010’dan bu yana süren başlık açamama durumuna son vermek istiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG