Erişilebilirlik

AB’de Silah Ambargosu Sıkıntısı


Avrupa Birliği'nin Suriye'ye uyguladığı silah ambargosu konusunda farklı görüşte olan Fransa ve Almanya bir kez daha karşı karşıya geldi.
Avrupa Birliği'nin Suriye'ye uyguladığı silah ambargosu konusunda farklı görüşte olan Fransa ve Almanya bir kez daha karşı karşıya geldi.

Suriye sorununa siyasi çözüm bulunması gerektiğine inanan ve askeri seçeneklere kapıyı kapatan Avrupa Birliği’nde bu ülkeye uygulanan silah ambargosu sıkıntı yarattı

Suriye’deki olayların başlangıcından bu yana askeri çözümü bir opsiyon olarak görmeyen ve bu ülkeye yönelik silah ambargosunu sürdüren Avrupa Birliği’nde bu konuda farklı sesler giderek daha fazla duyulmaya başlandı. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının ana gündem maddelerinden birini Suriye’de yaşanan gelişmeler oluşturdu.

Toplantıdan daha önceki toplantılar da olduğu gibi “Çözüm bulunmalı” mesajı çıksa da bunun nasıl yapılacağı konusundaki görüş ayrılıkları giderek dikkat çekici bir hal almaya başladı. Bu ayrılığın özellikle Fransa ile Almanya arasında iyice belirgin hale geldiğini söylemek mümkün.

Fransa, Suriye’de rejime karşı mücadele edenlere yönelik olarak silah ambargosunun kaldırılması çağrısı yaparken Almanya, bu tür bir adımın Suriye’de yaşanan çatışmaların bölgeye yayılmasına yol açabileceği gerekçesiyle Paris’in karşısında yer aldı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın İran ve Rusya’dan güçlü silahlar elde edebildiğine ancak muhaliflerin bu tür silahlara sahip olmamasının net bir dengesizlik yarattığına dikkat çeken Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “Burada haftalar önce ele aldığımız silah ambargosunun çok kısa sürede tekrar gündeme geleceğini düşünüyorum çünkü bir halkın tamamının katledilmesine neden olacak bu tür bir dengesizliği kabul edemeyiz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise ambargonun kaldırılmasının bir yandan silahların yayılmasına diğer yandan da bölge ülkeleri arasında çatışmalara neden olabileceğini söyledi. Bununla birlikte Suriye içinde özgürleştirilmiş alanlar yaratılmasının gerekli olduğuna inandığını söyleyen Westerwelle, “Ülkenin tamamını vuran ekonomik ve mali ambargo daha esnek bir şekilde ele alınmalı hatta değiştirilmeli. Böylelikle elektrik, su, tıbbi destek ve altyapı için gerekli malların teslimini yapabiliriz” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nden silah ambargosunun kaldırılması yönünde sinyal gelmemesi Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) manevra alanını da kısıtlıyor. ÖSO Genelkurmay Başkanı General Selim İdris, geçtiğimiz günlerde Brüksel’de yaptığı açıklamalarda, kendilerine silah verilmesi halinde Rusya ve İran destekli Şam rejimini bir ay içinde devireceklerini iddia etmişti. Avrupa Birliği’nin silah ambargosundan en çok ÖSO'nun zarar gördüğünü söyleyen İdris, en önemli ihtiyaçlarının tank ve uçaklara karşı kullanılacak silahlar olduğunu vurgulamıştı.

Avrupa Birliği bakanları Birleşmiş Milletler’in Suriye için görevlendirdiği Lakhdar Brahimi’yle de bir araya geldi. Siyasi bir çözüm bulunamaması halinde Suriye’nin Somali’den beter olacağı uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG