Erişilebilirlik

AB'de İstihbarat Paylaşımı Hala Sıkıntılı


Avrupa Birliği içişleri ve adalet bakanları Brüksel saldırıları nedeniyle olağanüstü nitelikli bir toplantıda bir araya geldi.
Avrupa Birliği içişleri ve adalet bakanları Brüksel saldırıları nedeniyle olağanüstü nitelikli bir toplantıda bir araya geldi.

Paris saldırıları sonrasında acilen toplanan ve bazı kararlar alan AB içişleri ve adalet bakanları Brüksel saldırıları sonrasında da toplandı. Birlik bakanlarının toplantısı alınan kararların aradan aylar geçmesine rağmen hala uygulanmadığını göstermesi açısından dikkat çekiciydi

Paris’teki terör saldırılarının ardından olağanüstü nitelikte içişleri ve adalet bakanlarını toplayarak ileride benzer nitelikte saldırılar olmasını engelleme amaçlı önlemleri masaya yatıran Avrupa Birliği, Brüksel saldırıları için de benzer nitelikli bir toplantı düzenledi. Brüksel saldırıları sonrasında Belçika’yla dayanışma içinde olunduğunun gösterilmesi açısından sembolik önemi yüksek olan toplantıdan sonuçlar bağlamında fark yaratacak bir gelişme olduğunu söylemek ise oldukça zor.

Avrupa Birliği bakanları Paris saldırıları sonrasında olduğu gibi istihbaratın daha iyi paylaşılması konusunda taahhüt altına girdi. Bu durum bile kağıt üstünde taahhütte bulunan Avrupa Birliği’nin uygulama alanında aynı performansı sergileyemediğini ve Paris saldırılarından bu yana aylar geçmesine rağmen bu alanda somut adım atılmadığını gösteriyor.

AB Komisyonu’nun Göçten Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, “Bu gün herkese daha iyi işbirliği için baskı yaptık” derken bilgi paylaşımının önemine işaret etti. Avramopoulos’un üye ülkeler arasında bazen güven eksikliği yaşandığına yönelik vurgusu oldukça dikkat çekiciydi.

Toplantı sonrasında yayımlanan ortak bildiride de Avrupa düzeyindeki ve uluslararası nitelikteki veri tabanlarının sistematik şekilde beslenmesinin, sürekli kullanımının ve bunlar arasındaki uyumlu işleyişin sağlanmasının acilen artırılması gereği üzerinde duruldu.

Avrupa Birliği sürekli olarak istihbarat paylaşımının önemine vurgu yapsa da bu paylaşımı olması gerektiği düzeye yakın yapan ülke sayısının 25’te 5’le sınırlı kalması uygulamadaki aksamayı net şekilde ortaya koyuyor.

Daha önce alınan önlemlerin uygulanmasının hızlandırılması konusunda uzlaşan Avrupa Birliği bakanları, Avrupa Parlamentosu’na da yolcu isim kaydı (PNR) sisteminin kabul edilmesi çağrısı yaptı. PNR konusundaki tartışma 2010’dan bu yana sürüyor. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve sürenin uzunluğundan yakındı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG