Erişilebilirlik

ABD’den Yüksek Lisans Derecelilere Yeşil Kart


ABD’den Yüksek Lisans Derecelilere Yeşil Kart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00
Amerikan Kongresi 6 Kasım seçimlerine hazırlık amacıyla tatile girdi, ancak çalışmalara ara verilmeden önce göçmenlikle ilgili iki yeni yasa tasarısı gündeme getirildi. Bunlardan ilki yabancılara Amerika’da çalışma ve oturma izni hakkı verilmesini sağlayan Yeşil Kart piyangosunun sona erdirilmesi yönündeydi. Cumhuriyetçiler tarafından sunulan bu teklif yeterli destek bulamadı. Demokratlar ise Yeşil Kart’a ek olarak, gelecek iki yıl boyunca belli alanlarda yüksek eğitim alan 110 bin yabancıya çalışma ve oturma izni verilmesi yönündeki yasa teklifi sundular. Tasarı Kongre gündemine alındı ancak, tatil nedeniyle şu anda bekletiliyor.

Butzel Long Tighe Patton hukuk firmasının göçmenlik konusundaki uzmanlarından Avukat Efe Poturoğlu, “İki Demokrat Senatör tarafından sunulan yasa tasarısı, Yeşil Kart’a ek olarak bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarında yüksek lisans 110 bin kişiye Amerika’da çalışma ve oturma izni tanınmasını öngörüyor,” sözleriyle tasarıya açıklık getiriyor.

Tasarının üç koşulu var

Poturoğlu, tasarıda getirilen koşulları ise şu şekilde sıralıyor: “Tasarı yasalaşırsa, bundan yararlanabilecek olanlarda üç koşul aranacak. Bunlardan ilki yüksek lisans derecesinin Amerika’da araştırma enstitüsü olarak tanımlanmış bir üniversiteden alınmış olması. Bu okullara Internet üzerinden diploma veren okullar dahil edilmeyecek. İkincisi, yüksek lisans derecesinin matematik, mühendislik, bilim ve teknoloji alanlarından alınmış olması. Üçüncüsü ise 110 bin kişilik kontenjana başvuracak kişilerin bu alanlarda çalışmak için bir iş teklifi almış olması koşulu. Yani başvuran kişinin bir şirket tarafından sponsor edilmesi gerekiyor.”

Bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik alanındaki sponsor şirketlerin ölçeği ise herhangi bir koşula bağlanmıyor. Bir başka deyişle, ilgili alanlarda olduğu sürece şirketin büyük ya da küçük ölçekli olması önem taşımıyor. Poturoğlu da bu konuda, “Amerikalı şirket üç kişilik de olabilir, 500 kişilik de. Burada ölçek zorunluluğu yok. Ancak büyük şirketlerden yapılan başvurular, bazen daha avantajlı olabiliyor,” diyor.

Tasarı özellikle teknoloji şirketleri ve ticaret ile sanayi odalarının desteğine sahip. Bunun nedeni özellikle de teknoloji alanında Amerika’da hala kalifiye eleman bulma konusunda yaşanan sıkıntı.

Yaklaşan seçimleri Demokratlar’ın kazanması durumunda tasarının yasalaşması daha muhtemel. Ancak Efe Poturoğlu, seçimleri Cumhuriyetçiler kazanırsa da tasarının bazı küçük değişikliklerle yasalaşacağını düşünüyor.

Yatırımcı Yeşil Kartı uygulaması uzatıldı

Bu arada Kongre tatile girmeden önce, yatırımcılara Yeşil Kart imkanı sunan EB-5 programıyla ilgili değişiklikler de oldu. Mevcut EB-5 programı Amerika’da 1 milyon Dolar’lık yatırım yapanlara Yeşil Kart verilmesini öngörüyor. Aynı şekilde Amerikan hükümetinin gösterdiği bölge ve şirketlere 500 bin Dolar’lık yatırım yapanlar da bu haktan yararlanıyordu. Bu ikinci gruba tanınan hak Eylül ayı sonu itibariyle sona eriyordu. Ancak Kongre, tatile girmeden önce bu hakkın 3 yıl daha uzatılması yönünde karar aldı. Başkan Barack Obama’nın imzasıyla tasarı yasalaşacak ve belirli bölge ve şirketlere önümüzdeki üç yıl boyunca 500 bin Dolar’lık yatırım yapacak olanlara Yeşil Kart verilmesi uygulaması devam edecek.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG