Erişilebilirlik

ABD'den Venezuela'ya Yaptırım Kararı


Venezuela'da yeni anayasayı yazacak Kurucu Meclis üyelerinin belirlenmesi için Pazar günü yapılacak seçimler öncesi gerilim sürüyor. ABD, seçimlerin düzenlenmesine katıldığı veya ülkedeki protestoların şiddetle bastırılmasında rol oynadığı gerekçesiyle 13 yetkiliye yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD Maliye Bakanlığı’nın, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu, yeni anayasa girişiminden caydırma çabalarının bir parçası olan yaptırımlar, Venezuela hükümeti ve devlete ait petrol şirketiyle bağlantılı isimlere uygulanacak.

Bu kişiler arasında iki bakan, Seçim Kurulu Başkanı, devletin petrol şirketi PDVSA’nın mali başkan yardımcısı, ordu ve emniyetten bir çok isim var.

ABD Adalet Bakanı Steven Mnuchin, yaptığı açıklamada, Pazar günkü seçim sonrası daha fazla yaptırımların kapıda olduğu uyarısı yaptı. Mnuchin, “Kurucu Meclis’e seçilecek olan herkes bilmelidir ki, Venezuela’da demokratik sürecin ve kurumların altını oymada rolü olanlar daha fazla ABD yaptırımıyla karşı karşıya kalabilir” dedi.

Yaptırımlar, bu kişilerin ABD’deki tüm varlıklarını donduruyor. Bu kişilerin Amerikan topraklarında mali işlem yapmaları engellendiği gibi, ABD vatandaşlarının bu kişilerle ticari ilişki kurması da yasaklanıyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD'nin yaptırım kararına sert tepki gösterdi. Maduro, karar için "yasadışı, küstah ve eşi benzeri görülmemiş" dedi.

Bu arada muhalefet lideri Carlos Jimenez, Amerika’nın Sesi’ne, Pazar günkü seçimlerin ülkenin hiçbir sorunu çözmeyeceğini söyledi. ‘Halkın yiyecek sıkıntısı var’ diyen Jimenez, hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacının da çok büyük boyutta olduğunu belirtti.

Muhalefet grupları, Maduro’yu seçimleri iptal etmeye zorlamak amacıyla iki gündür ulusal grev yapıyor ve yarın grevi başkent Caracas’ta bir protesto gösterisiyle tamamlamayı planlıyor.

Venezuela’da Nisan ayından buyana yapılan ve göstericilerle güvenlik kuvvetleri arasında çatışmalara sahne olan protestolarda bugüne kadar en az 100 kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG