Erişilebilirlik

ABD'den Venezuela'ya Misilleme


Amerika, iki askeri ateşesinin geçen hafta Venezuela’dan sınır dışı edilmesine misilleme olarak Venezüelalı iki diplomatı sınır dışı etti.

Washington, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ölümünün ardından iki ülke ilişkilerini onarmak istemekle birlikte bu konuda fazla ilerleme sağlayabilmiş değil.

Venezüela’da başkanlık seçimlerinin 14 Nisan’da yapılacağının açıklanmasının ardından siyasi partiler hemen yoğun bir kampanya hazırlığına girişti.

Seçim tarihi Venezüela seçim kurulu tarafından Hugo Chavez’in yardımcısı ve halefi Nicolas Maduro’nun cumhurbaşkanlığı vekili olarak yemin etmesinden bir gün sonra açıklandı.

Maduro seçimde Miranda eyaletinin valisi Henrique Capriles’e karşı mücadele verecek. Capriles Ekimde yapılan bakanlık seçimini Chavez’e karşı kaybetmişti.
Capriles, Maduro’nun cumhurbaşkanı vekili olarak yemin etmesini “ anayasal hile” olarak tanımlayarak kınadı ancak sert bir seçim mücadelesi vereceği vaadinde bulundu.

Venezuala Hükümeti, Chavez’in askeri akademide tutulan naaşını, Çarşamba gününden beri 2 milyonun üzerinde kişinin ziyaret ettiği açıkladı. Chavez’in naaşı cenaze dünyanın en renkli ve tartışmalı liderlerinden biri olarak olan Venezüla devlet başkanınason görevlerini yerine getirmek isteyen milyonlarca Venezüela’lının ziyareti için 7 gün daha burada tutulacak.

Maduro, Chaves’in naaşının mumyalanarak , Caracas askeri müzesinde sonsuza dek sergileneceğini açıkladı. Venezüela Devlet Başkan Yardımcısı, Chavez’in bedeninin tıpkı Rusya’da Lenin, Çin’de Mao gibi diğer devrim liderleriyle birlikte ölümsüzleşeceğini söyledi.

Hugo Chavez, kanserle 2 yıldır süren mücadelesinde Salı günü yenik düşerek 58 yaşında hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG