Erişilebilirlik

ABD'den Uzaya 9 Yıl Sonra İlk Kez Astronot Gönderildi


NASA 9 yıl sonra ilk defa ABD topraklarından uzaya astronot gönderdi. Girişimci Elon Musk'ın kurduğu SpaceX'in geliştirdiği uzay aracı Dragon’un Falcon 9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

Yerel saatle 15.22’de fırlatılan uzay mekiğinde iki Amerikalı astronot bulunuyor. Doug Hurley and Bob Behnken adlı astronotlar uzayda 19 saat boyunca yolculuk edecek.

‘Dragon Tayfa’ anlamına gelen Crew Dragon adlı kapsül TSİ 22.35 itibariyle yörüngeye girdi. Astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu'na Pazar günü TSİ 17.30'da ulaşması bekleniyor.

Fırlatılma anını Kennedy Space Center’dan izleyen Başkan Donald Trump, “Bu olağanüstü! Bu güç, bu teknoloji!” şeklinde konuştu. Yardımcısı Mike Pence, Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Eğitim Bakanı Betsy DeVos ile Temsilciler Meclisi Florida üyesi Matt Gaetz ve Senatör Rick Scott’ın da eşlik ettiği izleme sürecinde Trump ayrıca bu uçuşun bir başlangıç olduğunu, ileride nihai olarak dünyadan Mars’a da uçuş gerçekleştirileceğini söyledi.

Başlangıçta geçen Çarşamba günü için planlanan uçuş, uygunsuz hava koşulları nedeniyle, fırlatmaya 17 dakika kala ertelenmişti.

NASA Başkanı Jim Bridenstine Amerikalı astronotları Amerikan yapımı uzay mekikleriyle, ABD topraklarından uzaya göndermenin, kurumun bir numaralı hedefi olduğunu söylemişti.

Dragon kapsülünün güvenli şekilde uzaya fırlatılması, SpaceX'in kurucusu ve CEO'su Elon Musk, SpaceX ve NASA açısından bir kilometre taşı olacak. Uzaya fırlatılan Dragon kapsülünün geri dönüşümünün sağlanması ve tek değil, çok kullanımlık olmasının uzay seyahatinin maliyetini düşürmede önemli rol oynaması bekleniyor.

Amerika, uzay mekiği programının sona erdiği 2011 yılından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermek için Rusya'ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyor, ancak astronot başına gidiş-dönüş olmak üzere Rusya'ya 85 milyon dolar ödeme yapıyordu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG