Erişilebilirlik

ABD'den Türkiye'ye Din Özgürlüğü Eleştirisi


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry uluslararası din özgürlüğü raporunu açıklarken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry uluslararası din özgürlüğü raporunu açıklarken

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yıllık uluslararası din özgürlüğü raporunu açıklarken Amerika’nın tehdit ve baskı altında olan dini azınlıkların korunması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Raporda Türkiye’de anayasa ve yasalar tarafından genellikle korunan dini özgürlüklerin yine bazı yasa ve politikalarla kısıtlandığı belirtiliyor. Türk hükümetinin 40 yıldır kapalı olan Ruhban okulunun açılması için herhangi bir girişimde bulunmadığına da dikkati çeken rapor, bazı dini grupların resmi kayıt yapmasına, arazi satın almasına ve eğitim vermesine yönelik kısıtlamaların devam ettiğini belirtiyor.

Cemevlerinin halen resmi ibadethane olarak tanımlanmadığına değinen rapor, dini yayma faaliyetinde bulunma iddialarıyla farklı dinlere mensup kişilerin baskı altına alındığını öne sürüyor.

Yahudi karşıtı (antisemitik) görüş ve düşüncelerin giderek artmakta olduğuna da dikkati çeken rapor, siyasi liderlerin konuşmaları ve hükümet yanlısı medyanın yayınlarını örnek gösteriyor.

En çok Kaygı Yaratan Ülkeler

Dini özgürlüklerin sistematik bir şekilde ihlal edilip, işkence, dışlama, haksız tutuklama gibi yöntemlerle bu özgürlüklerin en çok kısıtlandığı ülkeler listesine girenler sırasıyla; Burma, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Sudan, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Özbekistan. Türkmenistan listeye bu yıl ilk kez giriyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın raporuna göre geçtiğimiz yıl dini inançları nedeniyle yurtlarından olan insan sayısı milyonları buldu. Rapor, özellikle çatışma ve iç savaşın hakim olduğu bölgelerden göçün artık “tehlikeli bir standart” haline geldiğini belirtiyor.

Ortadoğu’da, özellikle Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaş nedeniyle azınlıkta olan binlerce Hristiyan'ın ülkeden kaçtığını belirten rapor, Hristiyanlar'ın zor durumda olduğuna dikkati çekiyor.

Birçok farklı coğrafyayı ve ülkeyi ayrıntılı olarak ele alan rapor, güneydoğu Asya’daki Burma’da 100 kişinin hayatını kaybettiği Müslüman karşıtı gösterilerin giderek yayıldığının ve gösteriler nedeniyle 12 binden fazla Müslüman'ın yerinden olduğunun altını çiziyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG