Erişilebilirlik

ABD'den Rusya'ya Yeni Yaptırımlar


Başkan Obama Beyaz Saray bahçesinde Rusya'ya yeni yaptırımları açıklarken
Başkan Obama Beyaz Saray bahçesinde Rusya'ya yeni yaptırımları açıklarken
Başkan Barack Obama Kırım’ı ilhak etmesi nedeniyle Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.
Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada Obama daha fazla sayıda kişi ve bir bankanın yaptırım listesine alındığını belirtti.
Obama, yaptırımları sadece bireyler değil Rus ekonomisinin bazı sektörlerini hedef alacak şekilde genişletmeyi düşündüğünü de söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı misilleme olarak dokuz Amerikalı kongre üyesi ve yetkiliye yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Öteyandan Avrupa Birliği, Kırım’ı ilhak eden Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar getirmek üzere hazırlıklar yapıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın “üçüncü aşama” önlemleri ele aldığını söyledi; bu da durumun daha da kötüleşmesi halinde ekonomik yaptırımların başlatılacağı anlamına geliyor.

AB halen Kırım’daki krizden sorumlu tuttuğu Rus yetkililere seyahat yasağı getirdi ve mal varlıklarını dondurdu.

Angela Merkel yaptığı konuşmada, Rusya’nın da dahil olduğu G8 grup toplantılarının askıya alındığını söyledi. Başkan Obama da Rusya dışındaki diğer yedi ülkenin liderlerini gelecek hafta toplantıya çağırdı.

Moskova, 19 Mart günü, Kırımlı yetkililerle yarımadayı Rusya’ya katan bir anlaşma imzaladı. 16 Mart günü Kırım’da yapılan referandumda oy kullanan etnik Ruslar, Ukrayna’dan ayrılma ve Rusya’ya katılma kararı almıştı. AB, Türkiye ve Amerika referandum sonuçlarını tanımıyor.

Krizi siyasi yollardan çözüm çalışmaları ise sürüyor. Bu çerçevede BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, bugün Moskova’da temaslarda bulunuyor. Ban, Rus lider Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la soruna çözüm bulmayı umut ediyor. Ban, 21 Mart Cuma günü de Kiev’e giderek Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile görüşecek.


Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Oleksandr Turchynov, Rus kuvvetlerince Kırım’da alıkonulan donanma komutanının yeniden özgürlüğüne kavuştuğunu söyledi. Donanma komutanıyla birlikte alıkonulan bazı siviller de serbest bırakıldı.

Komutan ve beraberindekiler, Çarşamba günü Sivastopol’daki Ukrayna deniz üssünün ele geçirilmesinden sonra gözaltına alınmıştı. Ukrayna birlikleri karşı koymadığı için deniz üssü çatışmasız bir şekilde el değiştirmişti.

Bu arada Ukrayna Kırım’da kalan askeri personelini tamamen geri çekmeye hazırlanıyor. Ukrayna, BM yardımıyla yarımadanın askerlerden arındırılmış bölge haline getirilmesini istiyor. Bu arada Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı tansiyon azaltma amacıyla Kırım’a gitti, ancak yarımadaya girmelerine izin verilmedi. Uluslararası gözlemcilere de Kırım’a giriş izni verilmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG