Erişilebilirlik

ABD’den Rusya’ya Misilleme: ‘San Francisco Konsolosluğu’nu Kapatın’


ABD, Moskova’ya misilleme olarak Rusya’nın San Francisco’daki konsolosluğunun kapatılmasını, Washington ve New York’taki diplomatik varlığını da küçültmesini istedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kararın, Kremlin’in Rusya’daki ABD diplomatik misyonlarında personel sayısının düşürülmesi talebine misilleme olarak alındığı belirtildi. Sözcü Heather Nauert bu adımla birlikte, ABD ve Rusya’nın karşılıklı üç konsolosluğunun kaldığını ve “eşitliğin” sağlandığını belirtti.

Moskova geçen ay, Amerikan yaptırımlarına yanıt olarak ülkedeki Amerikalı diplomatik çalışanların 755 kişi azaltılmasını istemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin Eylül ayına kadar Moskova’nın bu hamlesine bir karşılık vereceğini açıklamıştı.

ABD, San Francisco’nun yanı sıra, Rusya’nın Washington’daki bir kançılarya ek binası ve New York’taki konsolosluk ek binasının da kapatılmasını içeren kararın yerine getirilmesi için 2 Eylül’e kadar süre tanıdı.

Nauert açıklamasında,“Diplomatik ve konsolosluk ek binalarının sayısında eşitsizlik devam edecek olsa da, ilişkilerimizin kötüye doğru gidişini durdurma çabası kapsamında Rusya hükümetine bazı ek binalarını muhafaza etmesine izin vermeyi tercih ettik” dedi.

Amerikalı sözcü, ABD’nin, “Rusya Federasyonu’nun eşitlik arzusu doğrultusunda hareket ettiğine” işaret ederek, bundan sonra karşılıklı misilleme eylemlerinden kaçınılması, ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak ilgi alanlarında işbirliğinin artırılması yönünde ilerlemeyi umduklarını sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG