Erişilebilirlik

ABD’den Rus Ajanı Butina’ya 18 Ay Hapis 


ABD'de muhafazakar ve Cumhuriyetçi siyasi çevrelerle yakınlaşarak Ulusal Silah Derneği’ne sızmaya ve Wahington’un Moskova siyasetini etkilemeye çalışan Rus vatandaşı Maria Butina 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Federal mahkeme, pişman olduğunu söyleyen ve 9 aydır hapiste olan Butina’nın, yattığı süreyi gözönünde bulundurarak 9 ay daha ceza çekmesine ve sonrasında Rusya’ya iadesine hükmetti.

Karar duruşmasında derin pişmanlık duyduğunu söyleyen Maria Butina, “Tutuklanmamın yarattığı uluslararası skandal nedeniyle utanç içindeyim. Üç üniversite diplomam var ama hüküm giymiş bir suçluyum şimdi” dedi. “İşim, param ve özgürlüğüm” yok diyen Rus kadın, mahkemeden af diledi.

​Federal yargıç Tanya Chutkan ise “Bu yaşananlar fazla azimli bir yabancı öğrencinin ne yaptığını bilmemesi değil” diyerek hükmünü verdi.

Washington’daki Amerikan Üniversitesi’nden mezun olan ve silah hakları savunucusu olarak öne çıkan Butina, geçen Aralık ayında hakkındaki “yabancı casus olarak komplo kurma” suçlamalarından birini kabul etmiş ve savcılarla işbirliğine gitmişti.

Butina, Amerikalı muhafazakar gruplar ve Cumhuriyetçi Parti’ye Rusya’nın çıkarı adına sızmak için üst düzey bir Rus yetkiliyle çalıştığını söylemişti. Mahkeme kayıtlarına göre Ulusal Silah Birliği adlı silah hakları grubunun etkinliklerine katılmak ve ‘arkadaşlık yemekleri’ adı altında geceler düzenlemek de dahil olan çabaları Rus Merkez Bankası başkan yardımcısı Alexander Torshin tarafından yönlendirildi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le bağlantısı bilinen Torshin’e resmi bir suçlama yöneltilmesi ancak 2018’in Nisan ayında ABD Maliye Bakanlığı’nın yaptırım listesine alındı.

Savcılar Butina’nın geleneksel casusluk faaliyetlerine katılmamakla birlikte muhafazakar siyasi çevrelerde perde arkasından bağlantılar kurarak ABD-Rusya ilişkilerini geliştirmeye çalıştığını belirtiyor.

Butina’ya karşı açılan dava Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’ın 22 ay boyunca yürüttüğü Rusya soruşturmasından bağımsızdı. Mueller bu soruşturmada Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine Trump’ın kazanması için müdahale edip etmediğini incelemişti. Raporda Trump’ın seçim kampanyasının bu yönde suç teşkil eden eylemlerde bulunduğu sonucuna varılmamış, ancak Trump kampanyası ve Rus yetkililer arasında bir dizi bağlantı tespit edilmişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG