Erişilebilirlik

ABD’den PYD’ye Tepki


Amerika, PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde federal bölge ilan etme planına tepki gösterdi. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, böyle bir oluşumu tanımayacaklarını söyledi.

PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde federal bölge kurma planına Washington’dan tepki geldi. Amerika Dışişleri Bakanlığı böyle bir oluşumu tanımayacaklarını söyledi. Sözcü Mark Toner, Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne bağlı kalmaya devam ettiklerini belirtti. Toner, Amerika’nın tüm Suriye’yi kapsayan gerçek bir hükümet kurmaya odaklandığını vurguladı.

Türkiye de PYD’nin planına tepki gösterdi. Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de Ankara’nın Suriye’nin birliğine yönelik her harekete karşı olduğunu belirtti. Reuters haber ajansına konuşan yetkili Suriye’nin bütünlüğünü “olmazsa olmaz” olarak niteledi.

Suriye’nin BM temsilcisi ve aynı zamanda Cenevre’deki barış görüşmelerinde Şam’ı temsil eden Beşar Caferi de plana karşı çıktı. Caferi, Cenevre’deki barış görüşmelerinin amacının Suriye’nin birliğini sağlamak olduğunu kaydetti. Suriyeli diplomat, “Bölünme yaratmak bütün Suriyeliler için başarısızlık olur” ifadesini kullandı.

PYD, Suriye’nin kuzeyinde federal bölge ilan etmeyi planladığını açıklamış, örgütün sözcüsü Navaf Halil, söz konusu yapının temsilcilerinin Türkmenler, Araplar ve Kürtler’i kapsayacağını belirtmişti.

Halil, sadece Kürt bölgesi için lobi yapmadıklarını, bütün Suriye’ye uygulanan federal bir sistem görmek istediklerini kaydetti.

Federasyon ilanının Suriye’nin kuzeyinde Rumeylan kasabasında yapılmakta olan Kürt Konferansı’nın sonunda yapılması planlanıyor.

Kürtlerin federal bölge ilanıyla, bölgedeki kontrollarını sağlamlaştırmak ve 5 yıldır devam eden iç savaşta önemli bir taraf olmayı amaçladıkları yorumları yapılıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG