Erişilebilirlik

ABD’den Panama Belgelerine Soruşturma


Amerika, dünyanın zengin ve nüfuzlu kişilerinin mal varlıklarını paravan şirketler ve hesaplar yoluyla vergi cennetlerinde nasıl gizlediklerini ortaya koyan Panama Belgeleri ile ilgili soruşturma başlattı. Soruşturmayı başlatan ise tanıdık bir isim: Savcı Preet Bharara.

Savcı Preet Bharara soruşturmayı, belgelerle ilgili haber yazan bir grup gazeteciye açıkladı. Bharara Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nu temsil eden gazetecilerle görüşmek istediğini söyledi. Konsorsiyum, Bharara’dan mektup aldığını doğruladı ancak yorum yapmadı.

Amerikalı yetkililer soruşturmada önceliklerinin Amerikalılar ya da ABD şirketleri tarafından yapılan yanlışları ortaya çıkarmak olduğunu belirtiyor. Diğer bazı ülkelerde de belgelerle ilgili soruşturma açılmış durumda.

Belgelere sadece medya kuruluşları ulaşabiliyor.

Nisan ayının ilk günlerinde Panama belgelerinin sızmasının ardından Başkan Barack Obama, küresel düzeyde vergi kaçırmanın ciddi bir sorun olduğunu açıklamıştı. Obama, vergi açığının orta sınıf ailelere yük olduğunu, çünkü bu kayıpların bir yerlerden elde edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG