Erişilebilirlik

ABD'den Kuveyt'e Kritik Ziyaret


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar’la Körfez komşuları arasında yaşanan krize çözüm bulunmasına yardımcı olmak için yarın (Pazartesi) Kuveyt’i ziyaret edecek.

Kuveyt, Arap Yarımadası’nda Katar’la komşuları arasında bir anlaşmaya varılması için arabuluculuk girişiminde bulunmuş ancak şu ana kadarki çabalarında başarı sağlayamamıştı.

Tillerson tırmanan krizi sonlandırabilmek için geçen ay sonunda üst düzey Katarlı ve Kuveytli yetkililerle görüşmüştü ancak şimdi Kuveyt’i ziyaret ederek müzakerelerde daha etkin bir rol üstleniyor.

Amerikalı bakan, yapıcı diplomatik görüşmelere imkan tanımak için tüm tarafların itidal uygulaması gerektiğini vurguluyor.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, aşırıcı grupları desteklemek ve bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçladıkları Katar’a ticaret ve diplomatik ambargolar uygulamaya başlamış, tüm ilişkilerini kesmişlerdi. Katar bu suçlamaları reddediyor.

Körfez ülkeleri, Katar’a sundukları, İran’la ilişkilerinin seviyesini düşürme, El Cezire kanalını kapatma gibi koşullar içeren 13 maddelik talep listesini yumuşatma yönünde de hiçbir işaret vermiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert geçen hafta konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “krizin haftalarca ya da aylarda sürme potansiyeline sahip olduğunu düşündüklerini” söylemişti.

Başkan Donald Trump ise geçen ay ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan’a yaptıktan sonraki bir açıklamasında, dışişleri bakanının görüşlerine ters düşen ifadeler kullanmış, Katar’ı terörizme finansal destek sağlamakla suçlamıştı.

Katar ABD’nin bölgedeki en büyük askeri üssü olan El Udeyd hava üssüne ev sahipliği yaparken, Katar karşıtı pozisyonunda Suudi Arabistan’la ittifak yapan Bahreyn’de ise ABD 5’inci filosu bulunuyor.

Tillerson açıklamasında, “Bizim rolümüz tarafları sorunlarını açık biçimde masaya getirmeye teşvik etmek, böylece bu sorunların ele alınabilmesi ve bir çözüm sürecinin hayata geçirilebilmesi” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG