Erişilebilirlik

ABD'den Kırgız Hükümetine Destek


ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından Robert Blake, Bişkek'te yaptığı açıklamada Washington'un yeni anayasa hazırlanması ve genel seçimlere gidilmesi konularında geçici hükümete destek vereceğini bildirdi

Amerika Kırgızistan’daki geçici hükümete destek sözü verdi. Amerika Dışişleri Bakanı’nın Güney ve Orta Asya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Robert Blake Washington’un, geçici hükümetin yeni anayasa taslağı hazırlama ve genel seçimlere gidilmesi çabalarına destek olacağını açıkladı. Bakan Yardımcısı bu açıklamayı geçici hükümetin lideri Roza Otunbayeva ile Bişkek’teki ikili görüşmesi sonrasında yaptı.

Bu arada Kırgız hükümetinin Birinci Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev Moskova’da temaslarda bulunuyor. Atambayev bu çerçevede Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin ile görüştü. Daha sonra basına bir açıklama yapan iki lider Moskova’nın Bişkek’e yardım gönderme yollarını ele aldığını açıkladılar.

Bişkek’te bir açıkalama yapan Roza Otunbayeva ise devrik lider Kurmanbek Bakiyev’in uluslararası bir mahkemede yargılanmasını istediğini söyledi. Otunbayeva Bakiyev’in Kırgızistan’ı terk etmesi gerektiğini de sözleri ekledi.
Bununla birlikte geçici hükümetin lideri Otunbayeva, devrik Devlet Başkanı ile görüşme yapma olasılığını da tamamen reddetmedi.

Bakiyev, bu hafta, geçici hükümetin, kendisi ve ailesinin güvenliğini sağlaması koşuluyla istifa edebileceğini bildirdi. Bakiyev ayrıca, mülklerine el konmayacağı garantisi verilirse, yeni hükümetle görüşmeye hazır olduğunu kaydetti.

Bakiyev, geçen haftaki ayaklanmalar sırasında başkent Bişkek’ten kaçmıştı. Geçici hükümet daha önce Bakiyev’i teslim olmaya çağırmış, aksi halde kendisini tutuklamak üzere özel tim gönderileceğini açıklamıştı.

Kırgızistan’da geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev yeni anayasasının hazırlanmasında Almanya ya da Türkiye'yi örnek alacaklarını söyledi. Kırgızistan’daki gelişmeler Türkiye açısından ne anlama geliyor? Ankara muhabirimiz Elif Özmenek, bu konuyu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Kafkasya Uzmanı ve Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Güner Özkan ile konuştu.

Elif Özmenekl'in Dr. Güner Özkan ile yaptığı söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG