Erişilebilirlik

ABD’den Kırım Tatarları’na Destek


Kırımoğlu: 'Rus Vatandaşlığını Kabul Etmiyoruz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:41 0:00

Dışişleri Bakanı’nın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Wendy Sherman, Washington’da Kırım Tatar Milli Hareketi Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’yla görüştü ve Tatar halkının siyasi haklarına destek verdi

Washington’daki temaslarını tamamlayarak Amerika’dan ayrılan Kırım Tatar Milli Meclisi’nin eski başkanı ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun (Mustafa Cemiloğlu), dün Amerika Dışişleri Bakanı’nın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Wendy Sherman’la görüştüğü bildirildi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, bugünkü olağan basın brifinginde Sherman’ın ofisinden yapılan yazılı açıklamayı okudu. Açıklamada, Sherman’ın Kırım Tatar lideriyle görüşmesi sırasında Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüyle, Kırım Tatarları da dahil Ukrayna’daki halkların siyasi haklarına destek verdiği vurgulanıyor.

Sherman ayrıca Amerika’nın Rusya’nın Kırım’ı ilhakını asla tanımayacağını da bildirdi.

Kırımoğlu ‘da Amerika’nın Kırım Tatar halkına desteğine teşekkür etti. Marie Harf’ın gazetecilere okuduğu açıklamada, Kırım Tatarları’nın 18 Nisan’dan itibaren Rus vatandaşlığına geçirilme tehdidi altında oldukları, kabul etmemeleri durumunda da kamu sektöründeki işlerini kaybetme, eğitim haklarından yararlanamama ve oy hakkından yoksun kalacağı hatırlatıldı.
Wendy Sherman geçen ay Kiev'de temaslar yürütmüştü
Wendy Sherman geçen ay Kiev'de temaslar yürütmüştü
Kırımoğlu ayrıca Kırım Tatar halkının da Amerika’nın desteğinden memnun olduğunu belirtirken, uluslararası toplumdan, denetçiler göndermek de dahil, Kırım’daki gerginliğe yönelik daha faal girişimlerde bulunmasını istedi. Kırım Tatar lideri ayrıca, Amerika ve Avrupa’yla kültürel ve diğer bağların geliştirilmesi, medya desteğine ve öğrenci değişim programlarına ağırlık verilmesi çağrısı yaptı.

Açıklamada ayrıca Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın, Ukrayna’daki geçici hükümetin reform çabalarıyla 25 Mayıs’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı erken seçimlerine olan desteğini yinelediği belirtiliyor.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu 1944 yılında bebekken ailesi Kırım’da yaşayan tüm Tatar nüfusla birlikte Orta Asya ve Sibirya’ya sürdü. Dönemin Sovyet lideri Jozef Stalin tarafından Nazi Almanyası ile işbirliği yapmakla suçlanan Kırım Tatarları, ancak 1991 yılında, Ukrayna bağımsızlığını kazandıktan sonra yurtlarına geri dönebildi. Kırım Tatarları bugün Rusların çoğunlukta olduğu yarımadadaki nüfusun yüzde 11’ini oluşturuyor.
Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu
Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu
Kırımoğlu, Kırım’da 16 Mart’ta yapılan referandumun düzmece olduğunu söylüyor. Referanduma yüzde 83 katılım olduğunu savunan Moskova, yüzde 96’lık çoğunluğun Rusya’ya bağlanma yönünde oy kullandığını iddia ediyor. Ancak Kırımlıoğlu referanduma katılımın yüzde 32 olduğunu söylüyor. Kırım Tatarları da referandumu boykot etmişti.

Kırım Tatar Milli Hareketi Lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna vatandaşlıklarını korumada ısrarlı olduklarını söylüyor. Türk kamuoyunun Mustafa Cemiloğlu adıyla da tanıdığı Tatar lideri Amerika’nın Sesi stüdyolarında sorularımızı yanıtladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG