Erişilebilirlik

ABD'den IŞİD Başkentine Büyük Hava Saldırısı


Rakka'da hava saldırılarından kaçmaya çalışan bir Suriyeli
Rakka'da hava saldırılarından kaçmaya çalışan bir Suriyeli

Amerika öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Rakka ve çevresindeki IŞİD hedefleriyle militanların yılbaşında ele geçirdiği hükümet kuvvetlerine ait hava üssüne 30 saldırı düzenlediği bildiriliyor

Suriyeli eylemciler Amerika öncülüğündeki koalisyon uçaklarının IŞİD’in başkenti Rakka ve çevresinde yoğun hava saldırıları düzenlediğini bildiriyor.

Merkezi İngiltere’deki İnsan Hakları Gözlem Örgütü Pazar günü Rakka’daki IŞİD mevzilerine ve militanların bu yıl başlarında ele geçirdiği hükümet kuvvetlerine ait hava üssüne geceyarısı 30 saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Gözlem Örgütü Direktörü Rami Abdül Rahman uzun zamandır bu kadar çok sayıda hedef vurulmadığını söyledi.

Can kaybı ve hasar henüz açıklanmadı.

Öteyandan İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani’de bu sabah gerçekleştirdiği bombalı araç saldırısı çözüm sürecinin ivme kazandığı bir dönemde hükümetle HDP’yi karşı karşıya getirdi.

Kobani’de bulunan İMC TV muhabiri Barzan İso, bir kişinin öldüğü 16 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırının ardından bomba yüklü bir aracın Türkiye’nin Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçtiğini iddia etti.

Bu iddianın ardından sosyal medyada hükümete yönelik sert eleştiriler başladı.

Eleştirilere, İmralı heyetinin Abdullah Öcalan’la görüştüğü saatlerde Halkların Demokratik Partisi de katıldı. Yazılı bir açıklama yayınlayan parti, IŞİD’in Türkiye topraklarından gerçekleştirdiği bu son saldırı hakkında AKP hükümetini derhal kapsamlı bir açıklama yapmaya; Rojava kantonlarına dönük benzer saldırıların ve sızmaların engelleneceğine dair taahhütte bulunmaya çağırdı.

Akşam saatlerinde KCK’dan yapılan açıklamanın tonu ise daha sert oldu. KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, yurtsever, devrimci ve duyarlı tüm güçleri ve dostlarına “AKP devletinin Kürt halkına düşmanlığını Kobani’de ısrarla IŞİD faşistlerini desteklemesine karşı mücadeleyi yükseltme” ve Kobani direnişin yanında olma çağrısında bulundu.

Türkiye’deki Kürt halkını 6-8 Ekim tarihlerindeki gibi ‘serhildan’a çağıran KCK’ya göre, IŞİD Türkiye’nin desteği sayesinde Kobani’ye yönelik saldırılarına devam ediyor.

Başbakanlık: ‘Bomba yüklü aracının Türkiye’den girdiği iddiası yalan’

Ancak Başbakanlık Kürt siyasi hareketinin çeşitli kesimlerinden gelen iddiaları hızla yalanladı. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Suruç Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Saldırı sınır kapısının Suriye tarafında bomba yüklü araçla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu saldırıda, aracın Türkiye topraklarından geçerek sınır kapısına ulaştığı iddiaları tamamen yalandır. Birtakım iddiaların aksine, hiçbir resmi yetkilinin bomba yüklü aracın Türkiye'den geçtiğine dair bir beyanı olmamıştır” dendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ise herhangi bir sınır sızıntısı olduğuna dair açıklama yapmadı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG