Erişilebilirlik

ABD’den İran’a Yeni Yaptırımlar


Amerika Başkanı Donald Trump’ın “Askeri seçenek dahil her türlü seçenek masada” açıklamasından kısa süre sonra İran’a karşı yeni yaptırımlar açıklandı.

Amerika, İran’la bağlantılı 13 kişi ve 12 kuruma ekonomik yaptırım uygulayacağını açıkladı. Maliye Bakanlığı, bu kurum ve kişilerin bazılarının Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan ve Çin'de olduğunu duyurdu. Bakanlığın internet sitesinden açıkladığı yaptırım kararı, İran’ın balistik füze denemelerine misilleme olarak alındı.

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İran'ın füze fırlatmasını, ‘provokasyon’ olarak nitelendirmişti. İran’ın son altı aydır Amerika için tehdit oluşturduğunu söyleyen Flynn, Tahran için “gözümüz üzerlerinde” demişti. Flynn, İran’a karşı yapılacakları ise açıklamamıştı.

İran da bu açıklamaların altında kalmamış, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in baş danışmanı Ali Ekber Velayeti, “Deneyimsiz birinin İran’ı tehdit etmesi ilk kez olmuyor. Amerika hükümeti, İran’ı tehdit etmenin işe yaramadığını anlayacak. İran’ın kendisini savunmak için hiçbir ülkenin iznine ihtiyacı yok,” demişti.

Donald Trump da bugün Twitter hesabında, “İran ateşle oynuyor. Obama’nın onlara ne kadar nazik olduğunun farkında değiller ama ben olmayacağım” mesajı yayınladı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG