Erişilebilirlik

ABD'den Irak'a Askersiz Yardım


ABD'den Irak'a Askersiz Yardım
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Dışişleri Bakanı John Kerry bir söyleşide Amerika ve İran’ın Irak’ta askeri işbirliği yapabileceğinden söz etti ancak birkaç saat sonra Savunma Bakanlığı bunu olası görmediğini açıkladı

Şii İran, Irak’ta sınırlarına yakın bölgelerde Sünni militanların ilerlemesinden telaşa kapılmış görünüyor. Ancak İran’ın çatışmalara karışmasının Irak’ta şiddeti daha da arttırmasından korkuluyor.

Kısa adı IŞİD olan Irak ve Şam İslam Devleti militanları Irak’ın kuzeyinde birçok kenti ele geçirdikten sonra Bağdat’a doğru ilerliyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Yahoo ile yaptığı söyleşide Başkan Barack Obama’nın Irak hükümetine yardım için hava saldırıları düşündüğünü belirtti. Kerry başkanın militanların Irak’ı bölmesine izin vermeyeceğini söyledi.

“Başkanın böyle bir olayın gerçekleşmesine seyirci kalacağını sanmıyorum.”

Amerika Basra Körfezi’ne savaş uçakları ve füze yüklü bir uçak gemisi dahil dört savaş gemisi gönderdi.

Ancak Başkan Obama Irak’a asker gönderilmeyeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Kerry Irak hükümetine yardım için çeşitli yollar üzerinde durulduğunu belirtti. Bunlar arasında insansız hava araçları kullanılması ve İran ile işbirliği yapılması da var.

“Şiddeti azaltacak her türlü yapıcı sürece açığız.”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak’ta güvenliği yeniden tesis için Tahran’ın uluslararası hukuk çerçevesinde Amerika ile işbirliği yapabileceğini açıkladı.

Ancak bazı Amerikalı politikacılar ve uzmanlar İran’ın karışmasının sadece Irak’ta şiddetin artmasına yol açacağını söylüyor.

İran-Irak ilişkilerinin gergin bir geçmişi var. İki komşu ülke 1980’lerde kanlı bir savaş yaşadı.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nde görevli uzman David Schenker, Amerika’nın Şiiler ve Sünniler’in birlikte yönettiği bir demoktratik Irak kurulması hedefini Tahran’ın sabote ettiği görüşünde.

“Şimdi İranlılar’dan yapıcı bir rol oynamalarını mı istiyoruz? Bu, Şiilerin kontrolundaki bir Irak’tan başka bir şey istemeyen bir rejim. Bunu gerçekleştirmek için Tahran’ın Irak’ta daha büyük, daha kanlı bir iç savaş başlatması mümkün.”

Irak’ın kuzeyindeki kentlerde binlerce kişi çatışmalardan kaçmak için evlerini terketti. Kalak’taki bir mülteci kampına sığınan Ebu Kaniye güvenlik sağlanıncaya kadar Musul’a dönmeyeceğini söylüyor.

“Kentte durum düzelinceye kadar dönmek istemiyoruz. Durum ancak militanlar çekilir ve Irak ordusu güvenliği sağlarsa düzelir.”

El-Kaide bağlantılı grubun Irak’ın kuzeyinde hızla ilerlemesi bölgedeki yerleşik sınırları tehdit ederken Washington ve komşu ülkelerde büyük kaygı yaratıyor.
Amerika yaklaşık on yıl süren savaştan sonra 2011 yılının sonunda askerlerini Irak’tan çekmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG