Erişilebilirlik

ABD’den Irak’a 450 Ek Askeri Personel


Başkan Barack Obama’nın dünkü kararı üzerine Irak’a gönderilmesi planlanan 450 askeri personelin 1,5 - 2 ay içinde Irak birliklerine destek olması bekleniyor

Başkan Barack Obama’nın dünkü kararı üzerine Irak’a gönderilmesi planlanan 450 askeri personelin 1,5 - 2 ay içinde Irak birliklerine destek olması bekleniyor. Anbar vilayetine gönderilecek askeri personel Irak ordusuna danışmanlık hizmetleri verecek, askerleri eğitecek.

Amerikalı askerlerin Ramadi ile Felluce arasındaki Taqqadum üssünde görev yapmaları bekleniyor. Ramadi ve Felluce halen IŞİD’in kontrolü altında.

Taqqadum’da, Amerikan askerleri Irak birliklerine, lojistik ve istihbarat alanında eğitim verecek, birlik sevkiyatına dair taktik bilgiler verecek.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren, Amerikan askerlerinin Anbar vilayetindeki Sünni aşiretlerle Irak hükümeti arasında arabuluculuk yaparak Sünni milislerin IŞİD’le mücadelede Irak ordusuna destek vermesine çalışacak.

Dün konuyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray, Başkan Barack Obama’nın, Irak Başbakanı Haydar El-Ebadi’nin isteği ve Amerikalı komutanların tavsiyesi üzerine ek birlik gönderme kararı aldığını duyurdu.

Irak’ta halen 3.100 Amerikan askeri personeli bulunuyor. Bu askerler savaşa katılmıyor, sadece danışmanlık ve eğitim veriyor.
Bazı Kongre liderleri Amerika’nın Irak’a savaşmak üzere asker göndermesini istese de Başkan Obama bu seçeneğe karşı çıkıyor.

Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, “Başkan Obama, toprakların geri alınmasında yerel çözümler üretilmesi gerektiğini, bunu Iraklılar için Amerikan ordusunun yapamayacağını sık sık dile getiriyor. Açıkçası, Iraklılar da bu konuda, söz sahibi olan taraf olmak istiyor,” dedi

Rand araştırma kuruluşundan siyasi analist ve eski ordu mensubu Rick Brennan da Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, Başkan’ın son kararını doğru yönde atılmış bir adım olarak değerlendirdi, ancak Irak’a gönderilecek ek birlik sayısının Obama’nın hedeflerine ulaşmasını sağlayacak kadar büyük bir rakam olmadığını söyledi.

Brennan, “Eğer Irak’taki durumu değerlendirenlerin samimi fikrini sorsanız, size 3.500 askerin, IŞİD’e darbe vurup, yok etme misyonu için son derece yetersiz bir sayı olduğunu söyleyeceklerdir,” dedi.

Brennan, Iraklı birliklere danışmanlık hizmeti vermenin IŞİD’le mücadelede yeterli olmayacağını da kaydetti.

Cumhuriyetçiler de Obama’nın IŞİD’le mücadele planının yetersiz olduğunu söylüyor.

Senatör Lindsey Graham, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, ek birlik göndermenin “işe yaramayan bir stratejinin kapasitesini artırmak” olduğunu söyledi ve gönderilen askerlerin sayısının gidişatı değiştirmek için yetersi olduğunu kaydetti.

Senatör Joh McCain de sürekli olarak Irak’a muharip birliklerin gönderilmesini istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG