Erişilebilirlik

ABD’den BM’ye Suriye için 108 Milyon Dolarlık İnsani Yardım


İnsani yardım örgütleri Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de artan çatışmalarla birlikte yaşanan göç nedeniyle insani yardım ihtiyaçlarının da arttığını bildiriyor.

Hatay’da Suriye sınırında incelemelerde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım ve Acil Durum Koordinasyonundan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, İdlib’de yerlerinden edilen sivillerin korkunç şartlar altında hayatta kalmak için mücadele ettiğini söyledi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, bölgede süren askeri faaliyetlerin Aralık ayından bu yana çoğunlukla kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık bir milyon insanı yerinden ettiğini kaydetti.

Bölgede insani yardım ihtiyaçlarının katlandığını belirten Lowcock, ABD’nin BM’ye Suriye’de insani yardım için kullanılması amacıyla 108 milyon dolar bağışta bulunduğunu belirterek, “ABD’ye bu bonkör katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

“Sivillerin ihtiyacı olan ateşkes ve uluslararası insan hukukuna saygı duyulması”

Lowcock, bölgede yerlerinden olan sivillerin oldukça travmatik bir durumda olduğunu belirterek, ‘‘Çoğu açıkta ve soğuk hava şartlarında uyuyor. İnsani yardım kuruluşlarının olağanüstü çabalarına rağmen yardımlar ihtiyacı olan herkese ulaşmıyor. Sivillerin ihtiyacı olan ateşkes ve uluslararası insan hukukuna saygı duyulması. Kuzeybatı Suriye'deki siviller çok ciddi bir insani kriz yaşıyor. BM kuzeybatı Suriye'de ihtiyacı olan herkese yardım etmek için her seçeneği sürdürüyor. Dün bölgede BM’ye bağlı kurumlar yerlerinden edilen sivillerin ihtiyaçlarını belirleyip bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağı yönünde önemli tespitler yaptı. Sahada insani ihtiyaçlar ve sivillerin en iyi nasıl korunacağı hakkında ilk elden ayrıntılı bilgi toplandı. Bölgedeki insanların bombalanma ve savaş korkusu içinde yaşadıkları tespit edildi. Yeterli barınma, yiyecek, temizlik, temel sağlık hizmetleri ve korunmaya ihtiyaç duydukları tespit edildi” dedi.

“2,8 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var”

BM Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, Türkiye sınırından her ay yiyecek, su ve barınak yüklü yüzlerce kamyonun Suriye'nin kuzeybatısına ulaştırıldığını belirterek, Türkiye'den yüzlerce kamyon gönderiyoruz. Bu insani yardımlar hayat kurtarıyor, bunlar sürdürülmeli. Kuzeybatı Suriye’de yaklaşık 2,8 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var. Savunmasız 1,1 milyon sivile insani yardım ulaştırabilmemiz için 500 milyon ABD doları tutarında bir kaynağa ihtiyaç var. Bugün ABD'nin cömert 108 milyon dolarlık katkısı oldu. Diğer kaynaklardan da 300 milyon dolardan fazlada bağışsözü aldık. Suriye halkının yanında olmaya kararlıyız’’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG