Erişilebilirlik

''ABD'deki Vaka Sayıları İlk Kez Sabit Bir Çizgiye Gelmeye Başladı''


ABD’de yetkililer ülke çapında Corona virüsü vakaları sayısında ilk kez tırmanışın olmadığı bir çizgiye girilmeye başlandığını söyledi. Başkan Donald Trump Beyaz Saray’daki basın toplantısında ekonomide çarkların yeniden dönmesine ilişkin kararını olgusal gerçeklerin belirleyeceğini vurguladı. Bununla birlikte Trump, “Faaliyete yeniden geçme kararını aldığımda bunun doğru karar olmasını Tanrı’dan umarım” dedi.

Basın toplantısında konuşan Beyaz Saray Corona Virüsü ile Mücadele Görev Gücü'nün koordinatörü olan Doktor Deborah Birx, ABD’de vaka sayısı grafiğinde İtalya örneğinde olduğu gibi eğrinin düzleşmeye başladığını yani virüs vakalarının sayısının tırmanışın ardından sabit bir çizgiye gelmeye başladığını söyledi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence de halka sosyal mesafe önlemlerini uygulamaya devam etmeleri çağrısında bulundu. Pence, “İlerleme kaydediyoruz. Ancak hepimizin salgını yavaşlatmak için bütün önlemleri uygulamaya devam etmemiz zorunlu” ifadelerini kullandı.

ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin ve Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, ABD’de ekonomik faaliyetlerin kısmen de olsa Mayıs ayında başlayabileceğini söylemişti. Başkan Trump bu konuda alacağı karara verilerin yön vereceğinin mesajını verdi. Bununla birlikte, ekonomik faaliyete yeniden geçilmesi halinde vakaların yeniden tırmanışa geçme ihtimaline ilişkin soruları cevaplarken salgının her zaman canlanma riskinin olacağını söyledi. “Tanrı’dan vereceğim kararın doğru karar olmasını umabilirim” ifadelerini kullandı.

Ekonomide faaliyete dönüş için yeni görev gücü

Başkan Trump önümüzdeki hafta Salı günü Corona virüsü salgınıyla mücadelede yeni bir görev gücünün oluşturulduğunu açıklayacağını, oluşturulacak bu kurulun da ekonomide yeniden faaliyete geçilmesi konusuna odaklanacağını yineledi.

Yeni kurulda önemli isimlerin olacağını söyledyen Trump, söz konusu kurulda eyalet valilerinin de görev yapacağını belirtti. Beyaz Saray yetkililerine ekonomik faaliyete dönüş planı sunan Cumhuriyetçi ekonomist Art Laffer’ın da yeni görev gücüne katılması değerlendiriliyor. Trump Art Laffer’a geçtiğimiz yıl “Özgürlük Madalyası” takdim etmişti.

“Önce ülkemizi iyileştirelim”

Hıristiyanlar için kutsal Paskalya Bayramı öncesindeki Kutsal Cuma gününde çok sayıda kişinin kiliselere gitmek yerine sosyal mesafe kuralları gereği sanal ortamda bilgisayar başından kilise ayinlerine katılması bekleniyor.

Başkan Trump fiziksel katılımlı ayinlere başlamak için öncelikle ülkenin “iyileşmesini” beklemelerini istedi. “Bazı rahiplerin bir araya gelmek istediklerini biliyorum. Saygı duyuyorum. Ben Hıristiyanım. Önce ülkemizi iyileştirelim” dedi.

New York Times, İç Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın yeni tahmini verilerine dayandırdığını söylediği haberinde, “evde kal” önlemlerinin planlandığı gibi Mayıs ayı başında kaldırılması halinde enfeksiyon vakalarının yaz aylarında yeniden yükselişe geçeceğini yazdı. Bu verilere göre, şu anda uygulanan önlemlerin kaldırılması halinde ABD’de Corona virüsü salgını yüzünden 200 bin kişinin hayatını kaybetmesi bekleniyor.

Başkan Trump ise basın toplantısında New York Times’ın aktardığı yeni verileri görmediğini söyledi. İç güvenlik Bakanlığı’ndan bir yetkili ise New York Times’ın haberinde yer alan tahmini verileri doğruladı. Bu verilere göre, 30 günlük süre için uygulamaya konulan “evde kal” kurallarının kaldırılması halinde, okullar yaza kadar kapalı kalsa, ülkenin yüzde 25’inin evden çalışmaya devam etse ve sosyal mesafe kuralları bir noktaya kadar uygulansa bile ABD’de can kaybının 200 bine ulaşması öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG