Erişilebilirlik

ABD'deki Hayır Kurumları Bağışlarla Ayakta Duruyor


ABD'deki Hayır Kurumları Bağışlarla Ayakta Duruyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
Amerika’daki birçok hayır kurumu bağışlarla ayakta duruyor. Hayır kurumlarına en çok bağış yapanlar arasında Amerikan hükümeti çalışanlarının yardım yaptığı Combined Federal Campaign bulunuyor.

Amerika’nın Sesi binasında kurulan kermeste biblolar, ev ve giyim eşyaları, kitaplar ve oyuncaklar satılıyor. Amerika’daki birçok kamu dairesi, Combined Federal Campaign’in (Birleşik Federal Kampanya) topladığı bağışlara katkıda bulunuyor. Kampanyanın topladığı bağışların büyük çoğunluğu, kamu çalışanlarının maaşlarından kesilen paralardan elde ediliyor. Ancak gönüllülerin bağışlanan bu eşyaları sattığı kermes gibi etkinlikler de büyük ilgi topluyor.

Amerika’nın Sesi’nin bağlı olduğu dairenin kampanya sorumlusu, Vicky Brimmer, ”50 yıldır faaliyet gösteren bu kampanya dünya çapında hayır kurumlarına 7 milyar dolar bağışladı,” diyor.

Combined Federal Campaign (Birleşik Federal Kampanya) gibi işyerlerinde oluşturulan bağış kampanyaları hayır işleri yapmıyor ancak kişilerin farklı hayır kurumlarına bağış yapmalarını sağlıyor. Bağışlardan yararlanacak hayır kurumlarının seçimi de son derece önemli. Kampanya görevlilerinden Brandon Haller, ”Başvuruların hepsini ayrı ayrı değerlendiriyoruz, vergi kayıtlarına bakıyoruz, hayır kurumlarına ilişkin yasalara riayet edip etmediklerini inceliyoruz,” diyor.

Birçok kamu görevlisi bağışta bulunmak için bu kampanyayı tercih ediyor. İnternet’te bağışta bulunabiliyor, basit bir form doldurarak yardımda bulunmayı tercih ettikleri hayır kurumunu belirliyor, 4 bin 400 hayır kurumu arasından ilgilerini çekeni seçiyorlar. İç Güvenlik Bakanlığı’ndan Julie Farnam’ın seçeneği, kendi kişisel deneyimini yansıtıyor.

Julie Farnam, ”Birkaç hayır kurumuna bağışta bulunuyorum. Biri, Ulusal Böbrek Vakfı. Böbrek bağışı yapmış olmam beni bu vakfa yaklaştırdı. Hayvan haklarını koruyan Humane Society’ye de katkıda bulunuyorum. Kedilerimi bu kurumdan almıştım, şimdi onlara yardım ediyorum,” diyor.

Amerika’nın Sesi çalışanlarından Ana Ward, kamu çalışanlarının cömertliğinden yararlanmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyor: ”Romanya’da komünist rejim sırasında büyüdüm. Combined Federal Campaign’e (Birleşik Federal Kampanya) bağlı hayır kurumlarından Worldvision bana ve aileme yardım etmişti.”

Kampanya, geçen yıl da beklenenin üzerinde topladığı bağışlarla ekonomik darboğazdaki hayır kurumlarına katkıda bulunmaya devam etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG