Erişilebilirlik

ABD'de Yeni Teknoloji Firmaları Silikon Vadisini Terk mi Ediyor?


San Francisco yakınlarındaki Silikon Vadisi, Google ve Facebook gibi teknoloji devlerine ev sahipliği yapıyor ve teknolojinin merkezi olarak biliniyor. Ancak, genç girişimciler artık teknoloji şirketlerini Silikon Vadisi’nde değil Los Angeles’ta kuruyor. Plajlarıyla ünlü olan Los Angeles’taki bu yeni teknoloji şirketlerinin yoğunlaştığı alan da artık Silikon Plajı olarak anılıyor.

Los Angeles’ın batı yakası doğa harikası plajlarıyla her yıl dünyanın hemen hemen her köşesinden turist çekiyor. Ama artık yörede Spiridellis kardeşler gibi girişimciler de göze çarpıyor.

Jibjab Şirketi'nden Gregg Spiridellis, “Jibjab isimli şirketimizin genel merkezi plajdan iki sokak ötede. Burası her zaman 22 derece ve güneşli,” diyor.

Gregg Spiridellis, Internet şirketlerinin furya halinde battığı 2002 yılında, New York’tan Los Angeles’a taşımış şirketini. Bu değişiklik şirketi yeniden canlandırmış.

2004 başkanlık yarışıyla ilgili animasyonlar ise Jibjab’e dünya çapında ün kazandırmış.

Gregg Spiridellis, “Los Angeles’a geldiğimizde bizden başka teknoloji firması yoktu,” diyor.

Ancak üç dört yıl önce teknoloji firmaları artmaya başladı. Güney California Üniversitesi Mühendislik Profesörü Ashish Soni, “2008’de başlayan kriz sonrasındaki yüksek işsizlik oranı, insanları kariyer arayışında yeni bir yola, kendi işlerini kurmaya itti,” şeklinde konuşuyor.

Bu nedenle de teknoloji firmalarının sayısı hızla artmaya başladı, çoğu da Santa Monica ve Venedik plajlarının civarını kendine merkez seçti. Girişimciler, artık Silikon Plajı olarak anılan bu yeri uygun iklim koşulları ve rahat hayat tarzı nedeniyle seçtiklerini söylüyor.

Spiridellis Silikon Plajı adını pek sevmiyor: "Bu plajda göreceğiniz tek silikon, estetik ameliyatlarda kullanılanlardır. Bence Silikon Plajı gibi yeni bir isme gerek yok,” diyor.

Los Angeles, hem imalat sektörü hem de iki işlek limanı ile Internet ticareti için de cazip bir yer.

Birçok Internet veri ve pazarlama şirketi de Los Angeles’i tercih ediyor.

Bazı girişimciler Silikon Vadisi yerine Silikon Plajı’nı seçerken, Hollywood’a yakınlığı da önemli bir faktör olarak görüyor.

Sinemalarda gördüğünüz özel efektlerin çoğu Venedik Plajı’na yakın firmalarda yapılıyor. Viddy adlı video paylaşım şirketinin yöneticisi Brett O’Brien da bunun tanıklarından: “Özel efekt uzmanları, en iyi yönetmenler, en iyi sinematograflar Venedik Plajı yakınlarındaki şirketlerde çalışıyor.”

Viddy şirketinin yaklaşık 38 milyon kullanıcısı var. Bunda film yıldızlarının katkısı olmuş.

Brett O’Brien, “Ünlü yıldızlara, en yetenekli insanlara, yaptığı iş ne olursa olsun en iyisini yapanlara erişiminizin olması elbette rekabet gücünüzü arttırıyor,” diyor.

Uzmanlar, Silikon Vadisi’nin, teknolojide liderlik konumunu sürdüreceğini, ancak, Silikon Plajı’nın da önemli bir paya sahip olacağını söylüyor.

ABD'de Yeni Teknoloji Firmaları Silikon Vadisini Terk mi Ediyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG