Erişilebilirlik

ABD’de Yaşayan Türk Corona Tecrübesini Anlatıyor 


ABD’de Yaşayan Türk Corona Tecrübesini Anlatıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00

ABD’de Yaşayan Türk Corona Tecrübesini Anlatıyor

Amerika’nın Washington eyaletindeki Seattle kenti, Corona virüsü vakalarının çıkış noktası oldu. Seattle'da yaşayan Elif Lee, New York seyahati dönüşü ilk belirtilerini yaşadığı hastalıkla mücadelesini, test yaptırabilmek için verdiği çabayı ve bu yolda ABD sağlık sisteminde karşısına çıkan zorlukları VOA Türkçe’yle paylaştı.

Amerika’da hastalığı hafif belirtilerle atlatanların hastaneye gitmesi önerilmiyor. Hastaların ağrı kesici ve ateş düşürücü alması, bol sıvı tüketmesi, dinlenmesi ve kendilerini çevrelerinden tecrit etmesi tavsiye ediliyor. Hatta bu nedenle birçok kişi, belirtileri hayatı tehdit edecek boyuta ulaşmadığı için test yapılarak kayıt altına geçmeden hastalığı atlatıyor.

“Nefes alma zorluğu, ateş, kandaki oksijen seviyesinde düşüş”

Elif Lee, Mart ayının ilk günlerinde hastalığın tüm belirtilerini taşıdığını, nefes alma zorluğu, göğsünde ağrı ve ateşin 8 gün boyunca devam ettiğini, ilk 6 günün sonunda ateşinin düşmeye başladığını, ancak bu kez de tansiyonunun yükseldiğini anlattı. Elif Lee, tüm dünyada olduğu gibi Amerika’da da salgının ilk günlerinde yaşanan test kiti sıkıntısıyla kendisinin de karşılaştığını, hastalandıktan 13 gün sonra acile gitmek zorunda kaldığında yapılan test sonucunun negatif çıktığını söyledi.

“Test var ama yeterince eldiven ve maske olmadığı için hafif vakalara yapmıyoruz”


Ancak Elif Lee, iki kez acil servise gitmek zorunda kalmış. Lee, son acil ziyaretinde kanda normalde yüzde 97’nin üzerinde olması gereken oksijen seviyesinin yüzde 89’a düştüğünü, bunun da virüsten kaynaklandığının söylendiğini anlattı. Lee, zatürre ya da ikinci bir enfeksiyon olasılığı incelendikten sonra taburcu edildiğini ve eve döndükten bir süre sonra aynı belirtileri eşinin yaşadığını paylaştı. Eşindeki semptomların daha hafif olduğunu, doktoru aradıklarında ise aldıkları yanıtın, “Evet elimizde test var ama yeterince eldiven ve maske olmadığı için hafif vakalara test yapmıyoruz,” olduğunu aktardı.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG