Erişilebilirlik

ABD’de Yabancı Öğrenci Sayısında Artış


ABD'de Yabancı Öğrenci Sayısında Artış
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Uluslararası Eğitim Enstitüsü’nün Açık Kapılar Raporu’na göre Amerika’daki üniversitelerde eğitim gören yabancı öğrencilerin sayısı, 2012-2013 akademik yılında yüzde 7 oranında arttı. Eğitimciler, bu eğilimin devam edeceği görüşünde.

Amerika, yüksek öğrenimde bir numaralı yerini koruyor.

Washington’da 40’tan fazla ülkeden gelen öğrencilerin geçici olarak yaşadıkları misafirhanede kalan Hintli öğrenci Neena Dominic, Amerika’nın bir numaralı tercihi olduğunu söylüyor: “Amerika, eğitim seviyesi açısından son derece güçlü. Ben de Amerika’da eğitim almak istedim.”

Neena da Amerika’ya eğitim görmek için gelen çok sayıda yabancı öğrenciden biri.

Amerika’ya en çok öğrenci gönderen ülke,235 bin öğrenciyle Çin. Çin’i Hindistan, Güney Kore ve Suudi Arabistan izliyor.

Çinli öğrenci Zheng Zhu, Amerikan eğitim sisteminin, beklentilerinin çok üzerinde olduğunu söylüyor. Amerikalılar da Zheng’i çok şaşırtmış: “Amerikalılar beklediğimden çok daha iyi insanlar.”

Zheng, yeni arkadaşlar edinmenin yanısıra deneyimlerinin Amerika hakkında ufkunu da genişlettiğini söylüyor.

Uluslararası Eğitim Enstitüsü Başkanı Alan Goodman, kültürel değişimin çift yönlü bir etkinlik olduğuna inanıyor: “Uluslararası deneyim, herkesin eğitiminin bir parçası olmalı. Bunu teşvik etmeliyiz. Amerika’daki üniversitelere giren her birinci sınıf öğrencisine pasaport sahibi olma zorunluluğu getirmeli, dört yıllık lisans eğitimi sırasında mutlaka yurtdışına çıkmalarını sağlamalıyız.”

Yurtdışında eğitim gören Amerikalılar’ın sayısı geçen yıl yüzde 3 artarak 300 bini bulsa da Amerikalı üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 10’u başka ülkelerde, çoğu zaman da sadece bir dönemliğine, eğitim görüyor.

Neena Dominic’e göre bu büyük şanssızlık: “Burada şunu anladım: bizler Amerika hakkında çok şey biliyoruz ancak Amerikalılar bizim hakkımızda çok az bilgiye sahip.”

Üniversiteden mezun olduktan sonra Amerika’da kalıp çalışmak isteyen yabancıların sayısı, göçmenlik yasaları uyarınca kısıtlanıyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın Eğitim ve Kültür İşleri Sorumlusu Evan Ryan’a göre, mevcut yasalar, Amerikan dış politikasının bir yansıması: “Amacımız, yabancı öğrencileri Amerika’ya getirip burada okutmak, sonra da memleketlerine geri göndermek. Bunun, karşılıklı anlayışı pekiştirmenin tek yolu olduğunu düşünüyoruz.”

Zheng Zhu, uluslararası eğitimin daha geniş bir bakış açısı sağladığını, bunun da küresel sorunları azaltabileceğini düşünüyor: “İnsanlar arasında daha fazla kültürel iletişim olur, Çinli öğrenciler Amerika’ya, Amerikalı öğrenciler Çin’e giderse bu değişim, karşılıklı anlaşmayı sağlar, sorunlara çözüm yolları bulunur.”

Çoğunluğu okul ücretlerinin tamamını ödeyen yabancı öğrenciler, Amerikan ekonomisine yılda 24 milyar dolar katkıda bulunuyor. Bu öğrencilerin en çok tercih ettikleri eyaletler California, New York ve Texas.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG