Erişilebilirlik

ABD'de Tarım Kooperatifleri Toplumsal Hizmet Veriyor


ABD'de Tarım Kooperatifleri Toplumsal Hizmet Veriyor
ABD'de Tarım Kooperatifleri Toplumsal Hizmet Veriyor

Amerika’da yaklaşık 25 yıldır var olan tarım kooperatifleri son yıllarda giderek daha fazla destek görüyor. Ayrica bazı tarım kooperatifleri öğrenme engellileri çalıştırarak toplumsal bir hizmet veriyor. Amerika’nın Sesi Maryland eyaletindeki bir kooperatifi sizler için gezdi.

Red Wiggler tarım kooperatifi 1996’da Woody Woodroof tarafından kurulmuş. O günden bu yana da engelliler istihdam edilmiş. Dört ekip lideri, 15 kişinin çalışmasını denetliyor. Burada çalışanlar, para kazanmanın yanı sıra insanlara hizmet veriyor, özgüven kazanıyor. Bu da paradan daha önemli.

Kooperatif çalışanlarına asgari ücret ödeniyor. Tarlada çalışırken fiziksel güçlerini arttırıyor, yetiştirdiklerini yiyor, hasadı evlerine götürebiliyorlar. Haftada bir, sandık dolusu meyve ve sebzeyi evlerine götürmelerine izin veriliyor.

Kooperatifte çalışmasalar da diğer öğrenme engelliler de taze meyve ve sebzeden yararlanıyor. Hasat mevsimlerinde, her hafta sandıklar dolusu ürün engellilerin yaşadığı tesislere gönderiliyor.

Çalışanların yardımıyla, sebzeler lezzetli yemeklere dönüştürülüyor. Woody Woodroof, tarım kooperatifi fikrinin yıllarca önce, bu tür bir engelli tesisinde çalışırken doğduğunu söylüyor. Woodroof, “Tesiste yedikleri yiyeceğin sağlıklı olmadığını fark ettim, tesisin arkası bahçeydi ve neden burayı bir bostana dönüştürmüyoruz, diye düşünmeye başladım,” diyor.

Bu bostanla yola çıkan Woodroof bugün altı hektarlık bir tarım kooperatifi işletiyor. Hasadın %75’i kooperatifin 100’ü aşkın hissedarına gönderiliyor.

Yıllık bütçesi yarım milyon dolar olan kooperatif, aynı zamanda bağış da topluyor. Bu bağışlar sayesinde gelecek yıl, kooperatif sadece dokuz ay değil yıl boyunca açık tutulacak.

XS
SM
MD
LG