Erişilebilirlik

Zanlının Kimliği Açıklandı


ABD'nin Colorado eyaletindeki Boulder kentinde bir süpermarkete düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişi öldü. Bir hafta içinde ABD'de ikinci kez düzenlenen toplu silahlı saldırının zanlısı, tutuklandı.

Zanlının kimliği Ahmed El Aliwi Alissa olarak açıklanırken, 21 yaşında ve Colorado eyaletinin Arvada kentinden olduğu belirtildi. El Aliwi Alissa'ya 10 ayrı cinayet suçlaması yöneltilirken, yetkililer saldırının nedeninin hala bilinmediğini söyledi.

Reuters haber ajansına göre saldırgan, Denver'ın 45 kilometre kuzeybatısındaki Boulder'da King Soopers adlı süpermarkette Pazartesi akşamüzeri saatlerinde müşterilerin ve süpermarket çalışanlarının üzerine ateş açtı. Bölgeye yüzlerce polis sevkedildi.

Polisin tek başına hareket ettiğini söylediği saldırgan, alınan haberlere göre tüfekle ateş açtı.

Yetkililer saldırıya ilişkin fazla ayrıntı paylaşmazken saldırganın amacı hakkında da herhangi bir ipucu vermedi. Colorado'daki market saldırısı, Georgia eyaletinin Atlanta kenti civarında silahlı bir saldırganın üç masaj salonuna ateş açarak altısı Uzakdoğu kökenli sekiz kişiyi öldürmesinden sadece altı gün sonra geldi.

Atlanta'daki saldırı gibi Boulder'da da silahlı tek bir kişi, bir iş yerine ateş açtı. Ateş açıldığı sırada süpermarkette kasa sırasında olan 42 yaşındaki Sarah Moonshadow, yanındaki oğluna yere yatmasını söylediğini, art arda gelen silah seslerini duyduklarını söyledi.

Süpermarketin önündeki kaldırımda yatan bir yaralıya yardım etmeye çalıştığını söyleyen Moonshadow, oğlunun "Buradan hemen uzaklaşmalıyız" demesi üzerine olay yerinden uzaklaştıklarını söyledi ve "Hiç kimseye yardım edemedim" diyerek ağladı.

Boulder Polis Şefi Maris Herold, saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiğini sesi titreyerek açıkladı. Ölenler arasında Boulder Polis Teşkilatı'nda 11 yıldır görev yapan 51 yaşındaki polis memuru Eric Talley de bulunuyor. Komiser Herold, polis memuru Talley'nin olay yerine ilk varan güvenlik görevlisi olduğunu söyledi. Babası, 7 çocuk babası polis memuru oğlunun daha az tehlikeli bir iş aramakta olduğunu söyledi.

Polis teşkilatından yapılan açıklamada yaralı saldırganın hastanede tedavi altına alındığını kaydetti, ancak saldırganın nasıl yaralandığına ilişkin açıklama yapmadı. Bacağından yaralandığı ve durumunun stabil olduğu belirtilen saldırganın ne zaman mahkemeye çıkarılacağıyla ilgili bilgi paylaşılmadı.

Televizyonlarda yayınlanan video görüntüleri, üzerinde şort olan sakallı bir kişinin elleri kelepçelenmiş şekilde aksayarak süpermarketten polis nezaretinde çıkarıldığını, sedyeye yatırılarak ambulansa konduğunu, bir bacağının kanla kaplı olduğunu gösteriyor.

Biden açıklama yapacak

Beyaz Saray,, Başkan Joe Biden'ın olayla ilgili düzenli olarak bilgilendirildiğini ve Başkan'ın bugün Ohio eyaletine gitmek üzere Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce konuyla ilgili açıklama yapacağını belirtti.

Biden'ın Beyaz Saray'daki tüm bayrakların yarıya indirilmesi talimatı verdiği de kaydedildi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, Colorado'daki şiddet olayının, silahlar konusunda daha sert yasaların hayata geçirilmesine olan ihtiyacı bir kez daha gösterdiğini vurguladı.

Eski Başkan Barack Obama da saldırıyla ilgili yayınladığı açıklamada, ateşli silahlara erişime kısıtlamalar getirilmesine yönelik bugüne kadarki girişimlere muhalefet sergileyen “korkak politikacılar” ve “silah lobisine” tepki gösterdi.

Obama açıklamasında, “Bu silah şiddeti salgınıyla mücadelede güç ve yetki sahibi olanların bunu yapmasının zamanı çoktan geçti. Bu manasız şiddet eylemlerini besleyen düşmanlık, ırkçılık ve nefretin kökünü kazımak zaman alacak. Ama kalplerinde nefret taşıyanların savaş silahları satın almasını zorlaştırabiliriz. Korkak politikacılar ve silah lobisinin baskısının muhalefetini aşabiliriz. Bunu yapabiliriz ve yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Yüzyılda bir görülen pandeminin” ABD’deki toplu silahlı saldırıları yavaşlatan tek unsur olmasından yakınan eski Başkan Obama, “Her yerdeki liderlerin ‘artık yeter’ diyen Amerikan halkına kulak vermesinin zamanı geldi” dedi.

Colorado eyaleti geçmişte de silahlı saldırılara sahne olmuştu

Boulder'daki son süpermarket saldırısı, modern Amerikan tarihinin en kanlı toplu silahlı saldırılarının düzenlendiği Colorado eyaletindeki saldırılara bir yenisini daha ekledi.

2012 yılında Denver'ın banliyölerinden Aurora'da genç bir adam, bir sinema salonuna geceyarısı gösterimi yapıldığı sırada ateş açmış, 12 kişiyi öldürmüş, 70 kişiyi yaralamıştı. 1999 yılındaysa iki lise öğrencisi, Denver'ın güneyindeki Littleton kasabasında bulunan Columbine Lisesi'nde silahlı saldırı düzenlemiş, 12 öğrenci ve bir öğretmen saldırıda hayatını kaybetmişti. Saldırıyı düzenleyen öğrencilerse intihar ederek yaşamlarına son vermişti.

King Soopers adlı süpermarkette çalışan 32 kişiyi temsil eden Birleşik Gıda ve Ticari Çalışanlar Uluslararası Sendikası, bazı süpermarket çalışanlarının müşterilerin arka kapıdan kaçmalarına yardımcı olduğunu belirtti.

Sendika açıklamasında ayrıca "daha fazla can kaybını önlemek için hızla harekete geçen" müşteri ve acil yardım görevlilerine teşekkür edildi.

Saldırı, Colorado Üniversitesi'nin ana kampusuna yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaydı. Aynı bölgede Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'ne ait laboratuvar da bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG