Erişilebilirlik

ABD’de Sıtmada Son 40 Yılın Rekoru


Amerika Hastalıklarla Mücadele ve Kontrol Merkezi’nin (CDC) yaptığı açıklamaya göre ülkedeki sıtma vakalarının sayısı son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Merkezin yayınladığı rapora göre 2011 yılında Amerika’daki sıtma vakaları bir önceki yıla göre %14 artarak 1,925 oldu. Bu rakam da 1971 yılından bu yana kayıtlara geçen en yüksek sayı.

Hastalıklarla Mücadele ve Kontrol Merkezi Direktörü Tom Frieden, 1940’lı yıllardaki sıtmayla mücadele programları nedeniyle Amerika’da doktorların sıtma vakalarıyla fazla karşılaşmadıklarını söyledi. Doktor, son zamanlarda artış gösteren vakalar nedeniyle halkın daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.
Amerika’daki sıtma vakalarının hemen hepsinin ülke dışında başladığı, hastaların üçte ikisinden fazlasının sıtmaya özellikle batı Afrika ülkelerinde yakalandığı belirtiliyor. Sıtma vakalarının en çok görüldüğü bir başka ülke de Hindistan.

Sıtma paraziti dişi sivri sinekler tarafından bulaştırılıyor. 2010 yılında sıtma (malarya) yüzünden dünyada 660,000 kişinin öldüğü ve 219 milyon vaka kaydedildiği tahmin ediliyor. Sıtmanın belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte yüksek ateş hastalığın en belirgin göstergesi sayılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG