Erişilebilirlik

ABD’de Şirketler Ekonomik Raporlarını Açıklıyor


ABD’de Şirketler Ekonomik Raporlarını Açıklıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

ABD piyasaları için Perşembe günü önemli bir dönemin başlangıcı oldu. S&P 500 şirketleri bu haftadan itibaren önümüzdeki 6 hafta boyunca çeyrek raporlarını açıklamaya başlayacaklar. Başkan Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından gelecek ilk çeyrek raporları Perşembe günü ülkenin en büyük yatırım bankalarından JP Morgan, Wells Fargo ve Çitigroup ile başladı. Banka hisseleri genel olarak Donald Trump’ın sürpriz seçim zaferinin ardından yükselmiş fakat geçtiğimiz ay boyunca yatırımcıların Başkan Trump'ın ekonomik politikasına şüphe ile yaklaşmaları sonucunda değer kaybetmişlerdi.

Geçtiğimiz yılı skandallarla oldukça zor bir şekilde tamamlayan Wells Fargo yeni yılda da iyi haberler vermedi. Banka yeni müşteri girişinin bir önceki seneye oranla %30 oranında düştüğünü açıkladı. Banka ayrıca 2017 yılının birinci çeyreğinde 39 şubesini kapattığını ve yıl boyunca 141 şubenin daha kapanacağını bildirdi. Bu bilgiler doğrultusunda hisseleri dün %3 oranında değer kaybetti.

Citigroup ise Wall Street’in beklentilerinin üzerinde bir rapor verdi. Birinci çeyrekte $1.35 milyar dolar kar eden banka ekonomik gelişme ve bankanın müşteri sayısının artmasını buna sebep olarak gösterdi. Banka ayrıca bir önceki çeyreğe oranla hisselerinin %17 oranında daha fazla kar ettiğini de açıkladı. Citigroup hisseleri sabah seansında %1’lik bir yükseliş kaydederken, gün içinde kısa dönem satışa yönelen yatırımcılar yüzünden %0.47 oranında değer kaybetti.

JP Morgan'dan %13 kar

JP Morgan ise %13’lük kar açıkladı, 2017’nin ilk çeyreğinde banka $5.82 milyar dolar kar etti.

Uzmanlar iki bankanın da piyasaların hükümet bonolarına gösterdiği ilgi ile bağlantılı olarak ilk çeyrekte başarılı bir yükseliş kaydettiklerini belirtiyorlar. JP Morgan’ın finans şefi Marianne Lake, bu ivmenin ikinci çeyreğe de yansımasını beklediklerini, Trump yönetiminin ekonomik politikalarının daha çok iş yaratacağı ve dolaylı olarak ekonomik aktiviteleri arttıracağını belirtti. Yine de bazı uzmanlar JP Morgan’ın bu pozitif bilançosunun uzun vadede şirketin hisselerine olan etkisini azaltacağını düşünüyorlar.

Bu pozitif raporlara rağmen ABD’nin Afganistan’a gönderdiği bombanın haberleri tatil öncesi piyasalara endişeye bağlı bir düşüş getirdi. Dow 138 puan yani %0.7, S&P 16 puan %0.7 Nasdaq ise %0.5 oranında değer kaybetti.

ABD piyasaları Cuma günü Paskalya dolayısıyla kapalıydı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG