Erişilebilirlik

ABD’de Sahte Evlilikle Yeşil Kart Çetesi Çökertildi 


Amerika’da yasal olarak oturum ve çalışma izni alabilmek için sahte evlilik yapanlara yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 50 kişi tutuklandı. Savcılık iddianamesinde, para karşılığı sahte evlilik yapılmasını sağlayan çetenin Teksas ve Vietnam’da konuşlandığı yer aldı.

Amerika’da yasal yollarla kalmak isteyenlerin, dolandırıcılık çetesinin lideri olduğu belirtilen Ashley Yen Nguyen’e sahte evlilik organize etmesi için 50 bin ile 70 bin dolar arası ödeme yaptıkları bildirildi.

Başvuranların çete tarafından bulunan Amerikan vatandaşlarıyla para karşılığı evlendirildikleri, hatta evlenerek para kazana bazı Amerikalıların, diğer ABD vatandaşlarını bularak çeteye kattığı da dava kayıtlarında yer aldı

Savcılık iddianamesinde Ashley Nyugen’in yürüttüğü çeteye para karşılığı sahte evlilik için başvuranların, nikahtan kısa sore önce tanıştığını ve evlendikleri kişiyle aynı evde yaşamadığı bildiriliyor.

Sahte evlilik albümleri bile hazırlandı

Organize suç çetesinin, göçmenlik işlemlerinin ABD makamlarına resmi görünmesi için evlilik albümlerinden, ortak vergi beyannamelerine, ortak faturalardan çalışma belgesine birçok sahte evrakın hazırlanmasını sağladığı da belirtildi.

İddianame kapsamında 96 kişi, evrakta ve postada sahtecilik, göçmenlik başvurusunda sahtecilik, yemin altında yalan beyanda bulunmak ve tanıkları engelleme gibi suçlardan yargılanıyor.

ABD Göçmenlik Dairesi Houston Direktörü Tony Bryson, yaptığı yazılı açıklamada sahte evliliğin Amerikan yasalarına göre ciddi bir suç olduğunu, bağlı bulunduğu devlet kurumunun, kamu ve ulusal güvenliğin yanısıra göçmenlik sisteminin bütünlüğünü sağlama konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Amerika’da yasal olarak oturum ve çalışma izni sağlayan Yeşil Kart uygulamasına ABD vatandaşı biriyle evlenerek başvurmak karmaşık ve uzun bir süreç. Zira çiftin, ortak mülk, ortak banka hesabı gibi belgelerin yanısıra, eşlerin ayrı girdiği mülakatlarda sorulan sorulara verdikleri cevaplarla evliliğin gerçek olduğuna, yetkilileri ikna etmesi gerekiyor.

Evliliğe dayalı ABD vatandaşlığı için başvuru süresince doldurulan çok sayıda resmi formda, yalan beyanda bulunmanın, taraflar hakkında cezai yaptırıma yol açacağı konusunda uyarılar bulunuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG