Erişilebilirlik

ABD’de Önseçim Karışıklığında Perry Yarıştan Çekildi


Ron Paul taraftarları
Ron Paul taraftarları

Cumhuriyetçi Parti’nin iki hafta önce Iowa eyaletinde yapılan önseçimini Mitt Romney’in değil Rick Santorum’un kazandığı anlaşıldı

3 Ocak’taki ilk önseçimi, rakibi Rick Santorum’dan 8 oy farkla Massachusetts valisi Mitt Romney’in kazandığı açıklanmıştı. Rakamlara göre Romney 30,015 eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum ise 30,007 oy aldı.

Şimdi ise Cumhuriyetçi Parti yetkilileri Iowa’daki 1,700 sandığın tekrar sayıldığını ve Santorum’un 34 oy farkıyla seçimi kazandığını bildirdi. Romney, Iowa önseçiminin ardından New Hampshire’i de kazanmış ve son 30 yıldır iki partiden de ilk iki önseçimi kazanan ilk aday adayı olmuştu.

Iowa önseçimi tüm ülkeyi temsil etmese de ilk olduğu için çok ilgi görüyor ve başarılı adayların seçim kampanyasına ivme kazandırabiliyor. Tersi de oluyor ve ilk önseçimlerde başarı gösteremeyen adaylar yarıştan çekiliyor. Nitekim Iowa’da seçmenlerin sadece yüzde 5’inin oyunu alan Minnesota milletvekili Bayan Michelle Bachmann sonuçlar belli olduktan sonra meydanı rakiplerine bırakmıştı.

Bu arada Türkiye’nin “İslamcı teröristler” tarafından yönetildiğini ileri süren ve NATO’dan çıkarılması gerektiğini ima eden Texas Valisi Rick Perry yarıştan çekiliyor.

Kararını şu an açıklayan Perry, Amerikan CNN televizyonuna verdiği demeçte, Türk hükümetinin töre cinayetlerine göz yumduğunu ileri sürerek Amerika’nın dış yardımı kesmesi gerektiğini savunmuştu.

Perry çekildikten sonra yarışta Romney, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich, Rick Santorum ve Texas milletvekili Ron Paul kalacak.

Cumhuriyetçi Parti’nin yaza doğru kesinleşecek başkan adayı, Kasım’da, Demokrat Parti'nin ikinci dönem adayı Başkan Barack Obama'yla yarışacak.

XS
SM
MD
LG