Erişilebilirlik

ABD'de Obetizeye Karşı Okullarda Sağlıklı Beslenme


ABD'de Obetizeye Karşı Okullarda Sağlıklı Beslenme
ABD'de Obetizeye Karşı Okullarda Sağlıklı Beslenme

Tüm dünyada çocuklarda obezite rakamları yükselirken Amerikan hükümeti daha sağlıklı okul yemekleri için yeni kurallar açıkladı. Amaç okul kafeteryalarında daha sağlıklı seçenekler sunmak

Parklawn İlkokulu’ndaki öğrenciler, kendilerine, tıpkı anne-babaları gibi sağlıklı yemek yemelerini tavsiye etmek için okullarına gelen First Lady Michelle Obama’ya sevinçle karşıladı.Michelle Obama da okulda yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

"Çocuklarımızı okula gönderdiğimizde, onların, yağlı, tuzlu ve şekerli yiyecekler yemediğinden emin olmak istiyoruz."

Michelle Obama, okul ziyareti sırasında öğrencilere meyve, sebze ve tahıl tüketimlerini artırmaları, buna karşılık yağlı, tuzlu ve şekerli yiyecekleri azaltmaları çağrısında bulundu.

Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı ve Michelle Obama’nın açıkladığı bu tavsiyenin amacı yaygınlaşan sağlık sorunlarıyla mücadele etmek. 1980 yılından bu yana Amerika’daki obez çocukların sayısı üç kat arttı. Yoksullaşan çocukların sağlıklı besin seçenekleri de giderek azalıyor.Michelle Obama konuşmasında bu konuya da değindi:

"Yoksul ailelerden gelen çocukların çoğu için okuldaki yemekler tek gerçek besin kaynağı. Dolayısıyla bu okullarda sağlıklı besinler verirsek hem obeziteyi önlemiş, hem de gıda eksikliği sorununu aşmış oluruz."

Margo Wootan gibi sağlıklı beslenmeyi savunan kişiler de yeni tavsiyeleri memnunlukla karşılıyor:

"Bu harika birşey. Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı yeni standartlar, çocuklarımız için çok önemli. Artık Amerika’da 32 milyon çocuk okullarda sağlıklı beslenecek."

Wootan, kafeteryalarda daha çok sebze, meyve, yağsız et ve sağlıklı ekmek bulundurmanın maliyetinin daha yüksek olduğunu ancak uzun vadede kazancın büyük olacağını söylüyor:

"Bu yatırım son derece önemli. Şimdi önlem almazsak bedelini çok ağır öderiz. Obezitenin Amerika’ya maliyeti yılda 150 milyar dolar."

Parklawn öğrencileri First Lady Michelle Obama’yı görme şansı yakalarken, bütün çocuklar daha uzun dönemli kazanç sağladı: Bu da artık kafeteryalarında daha sağlıklı yiyecekler bulma şansıydı.

XS
SM
MD
LG