Erişilebilirlik

ABD’de Netanyahu Şaşkınlığı


U.S. President Barack Obama and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu shake hands during their meeting in the Oval Office of the White House in Washington, Nov. 9, 2015.
U.S. President Barack Obama and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu shake hands during their meeting in the Oval Office of the White House in Washington, Nov. 9, 2015.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Amerika Başkanı Barack Obama ile görüşmesini iptal etmesi şaşkınlık yarattı. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı’nın Amerika’daki başkanlık seçimlerine müdahil olmamak için bu kararı aldığı belirtildi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, bu ay sonu gerçekleşmesi planlanan Netanyahu-Obama görüşmesinin, İsrail Başbakanı’nın devam etmekte olan başkanlık ön seçimlerine müdahil olmamak için iptal edildiği belirtildi.

Beyaz Saray, İsrail’in görüşme için 17 ya da 18 Mart’ı istediğini, Obama yönetiminin de bugünlerden biri üzerinde uzlaştığı kaydedildi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Ned Price, “İkili görüşmenin gerçekleşmesini bekliyoruz, medya haberlerinden Başbakan’ın bizim davetimiz yerine ziyaretini iptal etmesini öğrenmek şaşırtıcı” dedi.

Olay tam da Başkan yardımcısı Joe Biden’ın İsrail ziyareti sırasında gerçekleşti. Biden’ın yarın Netanyahu ile görüşmesi planlanıyor.

Obama geçen yıl İsrail seçimlerinden iki hafta önce Washington’a gelerek Kongre’de konuşma yapan Benyamin Netanyahu’yla görüşmemişti.

Biden Ortadoğu turuna dün Birleşik Arap Emirlikleri’nden başladı. Biden Al-Dhafra Hava Üssü’nde Amerikan Hava Kuvvetleri personelini ziyareti sırasında Amerika’nın IŞİD’i yok edeceğini belirtti, IŞİD militanlarını “korkaklar ve suçlular” olarak niteledi.

Biden Abu Dhabi gazetesi The National’a verdiği demeçte Suriye’de askeri bir operasyonu “ihtimal dışı” olarak niteledi. Suriye barış görüşmelerinin bu hafta sonuna doğru Cenevre’de yeniden başlaması planlanıyor.

“Taraflar arasındaki siyasi uzlaşı Suriye’de şiddete son vermek için tek çözüm” diyen Biden, bunun için yeni bir anayasa ve adil bir seçim gerekli dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri de Amerika öncülüğündeki koalisyonun vir üyesi ve uçakları Suriye’de IŞİD hedeflerini vuruyor.

Biden, Ortadoğu temasları çerçevesinde Filistin lideri Mahmud Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah ile de görüşecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG