Erişilebilirlik

ABD'de Kamu Eğitime Ayrılan Bütçede Kesinti


ABD'de Kamu Eğitime Ayrılan Bütçede Kesinti
ABD'de Kamu Eğitime Ayrılan Bütçede Kesinti

Amerika’da ekonomik darboğaz en fazla eğitime harcanan bütçeleri etkiledi. Birçok eyelet kamu eğitimine ayırdığı bütçede kesintiye gitti. En çok kesinti yapan eyaletlerden biri de California. California'da binlerce öğretmen kesintiler yüzünden işini kaybetti.

California'da öğretmenlere işten çıkarıldıkları bir mektupla haber veriliyor. Veronica Pellegrin de böyle bir mektubu yeni almış:" Böyle bir mektup almak, artık bir işinizin olmayacağını, size ihtiyaç duyulmadığını bilmek çok üzücü ve kaygı verici."

Pellegrin yalnız değil. Los Angeles'taki Mariposa-Nabi ilk öğretim okulunda görevli öğretmenlerin yüzde 60'ı işten çıkarılıyor. Salvador Rodriguez okulun müdürü: "Görevimize devam edip tüm değişikliklere rağmen okul yılını en iyi şekilde tamamlamalıyız."

Sıkı bir bütçeyle bile Rodriguez öğrencilerine bilgisayar alınmasını başarabilmiş. Ancak okulda bütçe kesintisi hissediliyor. Eskiden her öğretmene 20 öğrenci düşerken gelecek yıl sınıflarda 30 öğrenci olması bekleniyor. Öğretmenler bu durumun öğrencilerin daha az bire bir ilgi görmesine neden olduğunu söylüyor. Özellikle bu okulda öğrencilerin çoğu göçmen ailelerden ve ana dilleri İngilizce değil: "Bu durumdan zararlı çıkan öğrenciler oluyor."

Müfettiş John Deasy Los Angeles okul bölgesi eğitim müdürü. Burası Amerika'daki en büyük ikinci okul bölgesi. Deasy geçen iki yıl içinde okullarda çalışan personelin yüzde 12'sini kaybettiklerini ve bunların yarısının öğretmenler olduğunu söylüyor: "Ekonomik gerileme eyalet bütçesini kötü etkiledi. Bütçemiz büyük ölçüde azaldı."

California Üniversitesi eğitim profesörü John Rogers ekonomik gerilemenin tüm ülkede eğitime ayrılan bütçeye zarar verdiğini söylüyor: "Bazı tahminlere göre tüm ülkede son birkaç ay içinde 160 bin öğretmene işten çıkarıldıklarını bildiren mektup gönderildi."

Rogers California'da durumun daha kötü olduğunu çünkü eyaletin ekonomik gerileme öncesi de bütçe sıkıntısı çektiğini söylüyor. Eyalette öğrenci başına ayrılan bütçe ülke ortalamasının altında seyrediyor. İlk ve orta okullar bütçelerinin çoğunu hükümetten sağlıyor. Bu da eyalet bütçesinin yüzde 40'ına eşit.

Los Angeles Öğretmenler Sendikası Başkanı AJ Duffy okulların yıllık bütçesinin ekonominin durumuna göre değiştiğini söylüyor: "Son 2,5 - 3 yıl içinde eğitime ayrılan bütçeden 20 milyar dolar kesildi."

Müfettiş John Deasy’ye göre, bütçe sorunu çözülmezse daha fazla değişiklik yapmak gerekecek: "Okullardaki kütüphaneci ve hemşireleri işten çıkarıyoruz. Bazı okulları kapatıp başka okullarla birleştirmek zorunda kalabiliriz"

California'da birçok bölgede okul günleri azaltıldı. Diğer eyaletlerde de haftada 5 gün olan okul gününün azaltılması tartışılıyor.

XS
SM
MD
LG