Erişilebilirlik

ABD’de İşsizlik Rakamlarında Yeni Rekor


Amerikalı işverenler Eylül ayında ülkenin güney doğusunu vuran kasırgaların ardından Ekim ayında 261 bin iş imkanı yaratmayı başardı.

Çalışma Bakanlığı’na göre işsizlik oranı Eylül ayında yüzde 4,2’den yüzde 4,1’e düşerek son 17 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ancak bu düşüş, Eylül ayındaki kasırgalardan dolayı birçok kişinin iş aramayı bırakmasından ve artık işsizlik rakamlarına dahil edilmemesinden kaynaklanıyor.

Kasırgalar istihdamı olumsuz etkilemedi

Ekim ayında istihdamın artması da yine Eylül ayında iş sıkıntısına neden olan kasırgaların yansıması olarak görülüyor. Tüm kuvvetine rağmen kasırgalar ekonomiyi ya da iş pazarını vurmadı. Geçen üç ayda işe alımlar ortalamada 162 bini buldu. Bu, kasırgalar öncesindeki işe alım hızıyla hemen hemen aynı düzeyde.

Hükümet geçen iki ay için istihdam tahminini de yeniledi. Ağustos ayında işverenler 208 bin iş alanı daha açtı. Binlerce işin kapanma noktasına geldiği Eylül ayında yalnızca 18 bin iş pozisyonu açılmıştı.

Restoran sektöründe dalgalanma

Son iki aydaki en büyük dalgalanma ise restoran ve bar sektöründen geldi. Bu sektörde Eylül ayında 98 bin kişi işten çıkarıldı. Bu Teksas ve Florida’daki kasırgaların ardından restoran ve barların bir kısmının kapanmasının bir yansıması. Restoran ve barlar geçen ay ise 89 bin iş imkanı yarattı.

Amerikalılar da ekonominin görünümüyle ilgili daha iyimser. Araştırma grubu Conference Board’a göre tüketici güveni Ekim ayında son 17 yıldaki en üst seviyesine ulaştı.

Araç satışları patladı

Araç satışlarında da patlama oldu. Bu patlamaya kasırgalardan sonra hasar gören araçlarını değiştirenler vesile oldu. Araç satışları tüketici harcamalarını Eylül ayında son sekiz yılın en üst seviyesine taşıdı.

Temmuz-Eylül çeyreğinde ekonomi yüzde 3 yıllık oranında genişledi. İkinci çeyrekteki büyüme oranı da yüzde 3, 1’di. Bu son üç yıldaki en iyi altı aylık görünüm olarak kayıtlara geçti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG