Erişilebilirlik

ABD’de İşsizlik Sorunuyla Mücadele Devam Ediyor


ABD’de İşsizlik Sorunuyla Mücadele Devam Ediyor
ABD’de İşsizlik Sorunuyla Mücadele Devam Ediyor

Amerika’da işini kaybedenler devletten 99 haftaya kadar para yardımı alabiliyor. Bu sürenin bitimindeyse işsizlik sigortası sona ermiş oluyor ve para yardımı kesiliyor. 99 haftayı dolduran ve kendilerine ”99‘cular” adını veren Amerikalılar, yaşamlarını derinden etkileyen işsizlik sorunuyla mücadele etmeyi sürdürüyor.



Neredeyse 3 yıl önce işini kaybeden satış müdürü Gregg Rosen, hala işsiz. Rosen market alışverişlerini ve ev ödemelerini işsizlik sigortasıyla karşılıyor. Amerika’da işsizlik sigortası, işini kaybedenlere yeni iş ararken eski maaşlarının yarısını ödüyor. İşsizlik sigortası aldığı süre 99 haftayı aşan Rosen şimdi çok güç kararlar almak zorunda. Aldığı ilaçları azaltan Rosen artık sakat annesine de bakamıyor.

Yeni araştırmalar Amerika’da ekonomik durgunluğun sona erdiğine işaret etse de işsiz sayısı hala çok yüksek. Ekonomist Heidi Shierholtz, işsizlerin çok büyük zorluklara göğüs gerdiğini söylüyor: ”Her beş işsizden sadece biri için yeni iş sahası açılıyor. Bu nedenle her beş işsizden dördünün iş bulma şansı ne yazık ki yok.”

Amerika’da çok sayıda işyeri ya kapandı, ya da küçülmek zorunda kaldı. Bu nedenle iş arayanların seçenekleri de azaldı. Philadelphia kentinin kuzeyindeki Bucks İlçesi’nde 28 bin kişi işsiz. Bu kişilerin çoğu kendileri dışında oluşan gelişmeler nedeniyle işsiz kaldı. İşte tam bu noktada Bucks İlçesi Kariyer Hattı ve ilçenin İş Yatırım Kurulu devreye giriyor. Yönetici Elizabeth Walsh işsizlerin yerel iş imkanlarından yararlanmaları için eğitim ve rehberlik hizmeti sunduklarını söylüyor. Ancak Walsh, Bucks ilçesinde iş olanaklarının azlığı nedeniyle yaptıkları yardımın kısıtlı olduğunu söylüyor.

Gregg Rosen ise Kongre’nin harekete geçmesini umuyor. Rosen bu ay 99 haftalık yardım süresini dolduranların İnternet’te kurduğu 18 ayrı örgütü birleştiren 99‘cular Sendikası’nı kurdu. Amaç hükümeti işsizlik sigortası süresini uzatmaya ikna etmek. Gregg Rosen, ”Seçimle işbaşına gelen siyasetçilerimize artık güçlerimizi birleştirdiğimiz ve tek ses olarak konuşmaya başladığımız mesajını veren bir kampanya başlattık,” diye konuşuyor.

Pennsylvania eyaleti milletvekili Scott Petri hükümetin işsizlik sigortası süresini uzatmaya yetecek kadar kaynağı olmadığını söylüyor: ”İşsizlik sigortası gibi hizmetleri devam ettirebilirsiniz ancak eninde sonunda paranın suyu çekecek ve elimiz avucumuz boş kalacak.”

Petri uzun süredir işsiz olanlara yardım etmenin en iyi yolunun sıradan vatandaşların istihdam yaratacak yerel şirketlere yatırım yapması olduğunu söylüyor. Ancak yatırımcı güvenini güçlendirmek zaman alacak. Rosen’sa hala evine ekmek getirmek ve aylık ev ödemelerini yapmak zorunda. Rosen, kalan son parayı da evini kaybetmemek için kullanacağını, ancak bu para da tükenince ne yapacağını bilmediğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG