Erişilebilirlik

İş Piyasasında Umut Verici Gelişmeler


Amerikan ekonomisi geçen ay beklentilerin üzerinde 163 bin kişiye yeni iş sağladı. Bu, uzun zamandır iş arayan Amerikalılar için iyi bir haber. Ancak genel işsizlik oranı buna rağmen biraz artarak yüzde 8 virgül 3’e yükseldi.

Uluslararası Para Fonu ekonomi uzmanı Roberto Cardarelli’ye göre, iş sayısındaki iniş çıkışlar, ekonominin hala zorlandığını gösteriyor: “Durgunluğun başlamasından beri yaklaşık 7 buçuk milyon iş kaybedildi. Bunların ancak 3 milyonu geri geldi. Elbette sadece nüfus artışını karşılayabilmek için çok daha fazla iş yaratılması gerekiyor.”

Ancak iş sayısının artmasını piyasalar olumlu karşıladı. İmalat ve sağlık sektörlerindeki artış New York borsasında hisse senetlerini yükseltti.

Ama yeni işci alımlarına rağmen hala yaklaşık 13 milyon Amerikalı işsiz. Bazı uzmanlar, iş piyasasına katılım oranının düşmesinin daha da kaygı verici olduğu görüşünde.

Yahoo ekonomi haberleri editörü Matt Nesto bunlardan biri: “Çalışabilecek durumda olan işgücünün yaklaşık üçte biri bugün çalışmıyor. Bu 88 milyon kişi eder. Oysa resmi işşiz sayısı sadece 12 milyon 800 bin.”

Amerika’da işsizlik oranı üç buçuk yıldan beri yüzde 8’in üzerinde.

Uluslararası Para Fonu uzmanı Cardarelli bu oranın 2013’de de aynı kalacağını söylüyor: “Bunun başlıca nedeni Amerikalı tüketicinin kriz sırasında özellikle ev fiyatlarının düşmesiyle kaybettiği serveti yeniden kazanmak için tasarruf etmek zorunda kalması. Dış ülkelerdeki tüketiciler de yardımcı olacak durumda değil. Çünkü oralarda da ekonomik büyüme umutlu görünmüyor.”

İşsizlik, başkanlık seçimlerinin sonucunu tayin edecek temel etkenlerden biri olacak.

Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, yavaş ekonomik düzelmeden Başkan Barack Obama’yı sorumlu tutuyor. Obama ise Cumhuriyetçiler’in izlediği politikaların ekonomik krizi ağırlaştırdığını savunuyor.

Son kamuoyu yoklamaları aşağı yukarı eşit sayıda Amerikalı’nın bu iki görüşe de katıldığını gösteriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG