Erişilebilirlik

ABD'de Hükümetin Kapanmaması İçin Geçici Anlaşma


Temsilciler Meclisi, federal hükümetin bu hafta sonu kapanmasını önlemek için geçici bir harcama tasarısını kabul etti. Hükümet fonlarının süresi, kısa vadeli harcama tasarısının onaylanmaması durumunda 8 Aralık'ta dolacaktı.

Önlem paketi, 193’e karşı 235 oyla kabul edildi; böylece hükümetin 22 Aralık tarihine kadar çalışmaya devam etmesi garanti altına alınmış oldu. Tasarının Senato’dan en erken Perşembe gecesi geçmesi bekleniyor. Ardından son olarak Başkan Donald Trump’a imzalaması için gönderilecek.

Oylama Trump ve her iki partiden Kongre liderlerinin bir dizi karara varılmamış konu üzerinde tartışmalarının ardından yapıldı. Bu konular arasında bütçe, çocuklar için sağlık programı, kasırganın vurduğu Porto Rico’ya yardım ve ülkeye çocuk yaşta yasa dışı yollarla getirilen göçmenlerin korunması vardı.

Bütçe tartışmalarını kilitleyen önemli konuların başında, ABD’ye küçük yaşta yasa dışı giren göçmen çocukların ülkede kalmasını sağlayan DACA programı geliyor. Temsilciler Meclisi Demokrat lideri Nancy Pelosi, yıl sonu bütçesi için yapılacak anlaşmanın içinde mutlaka bu konunun çözülmesi gerektiği konusunda bugünkü tartışmalar sırasında ağırlığını koydu.

Kamuoyu ve senatörler tarafından sempatiyle yaklaşılan bu göçmenler, Başkan Trump’ın yasal korumalarını kaldırması nedeniyle birkaç ay sonra ülkeden sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Pelosi, gazetecilere yaptığı açıklamada “Buradan göçmenlere yardım etmeden ayrılmayacağız” dedi. Pelosi’nin sözleri önem taşıyor zira nihai bütçe tasarısının geçmesi için Demokratların oylarına ihtiyaç duyuluyor.

Öte yandan Beyaz Saray, Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre liderleri Chuck Schumer ve Nancy Pelosi'nin iki yıllık bütçe anlaşması görüşmelerine yeniden başlamak için Cuma günü bir araya geleceklerini bildirdi.

ABD'de federal hükümet en son 2013'ün Ekim ayı başında kapanmış, ülke ekonomisi 16 günlük süreçte 24 milyar dolar kaybetmişti.

Hükümetin kapanması, görevi aciliyet arzetmeyen tüm devlet memurları ücretsiz zorunlu izine çıkarılması ve birçok devlet dairesinde işler durma noktasına gelmesi demek. Hükümet kapanırsa, müze ve parklar kapalı kalacak, vergi ve pasaport daireleri dahil birçok kamu kurumu Amerikalılara hizmet veremeyecek.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG