Erişilebilirlik

ABD'de Güney Carolina Önseçimi 21 Ocak'ta


ABD'de Güney Carolina Önseçimi 21 Ocak'ta
ABD'de Güney Carolina Önseçimi 21 Ocak'ta

Mitt Romney New Hampshire eyaletindeki önseçimden büyük bir zaferle çıkmış olsa da 2012 başkanlık seçimlerinden önce Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığını kazanmak için süren yarışta hala altı iddialı aday var. Bu adaylar şimdi de yarışın bir sonraki ayağı olan Güney Carolina önseçimlerine hazırlanıyor

New Hampshire önseçimlerinde oyların neredeyse yüzde 40’ını alan Mitt Romney yarışı açık farkla önde götürüyor. Romney, zafer konuşmasında, Güney Carolina önseçimlerine ve belki de en büyük rakibi Başkan Obama’ya değindi ve şunları söyledi:

“Güney Carolina halkını New Hampshire’lı seçmenlere katılmaya ve 2012’de Başkan Obama devrine son vermemize yardımcı olmaya çağırıyoruz.”

New Hampshire’da ikinci olan Kongre üyesi Ron Paul ve Utah eyaleti eski valisi, Amerika’nın Çin eski büyükelçisi Jon Huntsman yılmadan yarışa devam ediyor.Huntsman mücadeleden vazgeçmeye hiç niyetli görünmüyor ve şöyle konuşuyor:

“Üçüncü olsam da yarışa devam edeceğim.”

Iowa’da Romney’ye yalnızca sekiz oyla mağlup olan Rick Santorum, kendisini Cumhuriyetçi taban için en iyi aday olarak görüyor:

“Bu yarışta bir fırsat yakaladık. Gerçek muhafazalarlar olma şansına sahibiz.”

Uzmanlar Romney’nin rakiplerinin 21 Ocak’taki Güney Carolina önseçimlerinde gerçekten de ciddi ve iddialı birer rakip olup olamayacağının görüleceğini söylüyor. St.Anselm Üniversitesi'nden Chris Galdieri şöyle konuşuyor:

“Rick Santorum ve Jon Huntsman gibi aday adayları tüm dikkatlerini, çaba ve paralarını Iowa ve New Hampshire önseçimlerine harcadı, Güney Carolina’ya pek birşey bırakmadılar. Herkes Güney Carolina’da Mitt Romney’yi yakalamaya çalışacak.”

New Hampshire’da daha oy kullanma işlemi başlamadan adaylar Güney Carolina’da seçmenlerle bir araya geliyordu.

2008’deki Güney Carolina önseçimini kazanan Cumhuriyetçi Parti eski başkan adayı John McCain, Romney’i desteklediğini açıkladı. Romney, eyaletin valisi Nikki Haley’in de desteğini aldı.

Uzmanlar Romney’i sevmeyen muhafazakar seçmenler başka bir adayı desteklemedikçe Başkan Obama’nın karşısına çıkacak ismin Romney olması ihtimalini çok yüksek görüyor.

XS
SM
MD
LG