Erişilebilirlik

ABD'de Göçmenlik Tartışmaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler


ABD’de Göçmenlik Tartışmaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:53 0:00
Amerika’da Cumhuriyetçi Parti, geçtiğimiz günlerde Amerika’da yaşama ve çalışma hakkı sağlayan yeşil kartların (Green Card) bir bölümünün yüksek lisans derecesine sahip yabancılara verilmesini öngören bir yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesini sağladı.

Tasarının zamanlaması, Demokrat Başkan Barack Obama’nın ikinci kez başkan seçilmesinde büyük rol oynadığı bilinen Latin ve Asya kökenli seçmenlerin Cumhuriyetçi Parti saflarına nasıl katılabileceğine dair parti içinde bir hesaplaşma yaşandığı döneme denk geliyor. Kabul edilen tasarıda STEM olarak kısaltılan bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarında Amerikan üniversitelerinden yüksek lisans derecesi kazanmış yabancılara 55 bin kadar ek yeşil kart olanağı sağlanması öngörülüyor. Ancak bu yeşil kartlar, bir başka bedele mal olacak. Bu bedel de yeşil kart çekilişindeki kotanın azalması. Bu durum aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Doğu Avrupa bölgesi ya da Afrika gibi bölgelerden çekilişe katılan göçmenlere ayrılan kotayı etkileyebilir.

Cumhuriyetçiler teklifi çekici kılmak için bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarında Amerikan üniversitelerinden yüksek lisans derecesi kazanmış yabancıların eş ve çocuklarının, kendi yeşil kartlarını beklerken Amerika’ya daha çabuk gelebilmelerini öngören bir bölüm de ekledi.

Ancak, önemli bir nokta var. Temsilciler Meclisi’nin “evet” oyuna ragmen, tasarının demokratların çoğunlukta olduğu Senato’da kabul görmesi ise beklenmiyor. Zira Demokratlar yeşil kartların sayısının artmasından yana ama yeşil kart çekilişinden taviz vermek istemiyorlar. Bu da iki partiyi karşı karşıya getiriyor.

Amerika’nın Sesi’nin Washington stüdyolarından yapılan canlı yayınında Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan Türk Avukat Arda Beşkardeş, göçmenlik reformu tartışmalarının bir parçası olan bu konuyu değerlendirdi.

Yukarıdan izleyebileceğiniz videoda Türk göçmenleri ilgilendiren önemli noktaları, yeşil kart çekilişine dair son tartışmaları, 2012’de Amerika’da göçmenlerle ilgili tartışılan konuları bulabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG