Erişilebilirlik

ABD’de Gıda Bankalarından Yardım Alanların Sayısı Arttı


ABD’de Gıda Bankalarından Yardım Alanların Sayısı Arttı
ABD’de Gıda Bankalarından Yardım Alanların Sayısı Arttı

Son dönemde, Amerika’da gıda bankalarından yardım alanların sayısı büyük ölçüde arttı. Bu kuruluşlara gidenler sadece yoksullar da değil. İşini kaybeden ve iş bulamayan çok sayıda orta sınıf Amerikalı da gıda bankalarının kapısını çalıyor.

Washington yakınlarındaki Arlington’da bulunan bu gıda bankasına başvuranlar haftalık gıda yardımı alıyor. Birçoğu hükümet yardımı alsa da bu, ailelerini doyurmaya yetmiyor. Sekreter Kim Gaines, işini kaybetmeden önce rahat bir yaşamı olduğunu söylüyor: “İşimi kaybettikten sonra durumum kötüleşti, neredeyse aç kalacaktım. Gıda bankasına minnet borçluyum.”

Bin 800 aileye hizmet veren Arlington Gıda Yardım Merkezi’nden Charles Meng, kötü ekonomi nedeniyle son dört yılda merkeze başvuranların sayısının ikiye katlandığını söylüyor: “Bize başvuran çok sayıda işsizin yanı sıra işi olup az maaş alanlar da var. Bu kişi ve aileler artan gıda, benzin ve konut fiyatlarıyla mücadele etmek zorunda. Aldıkları maaş geçinmelerine yetmiyor.”

Meksikalı inşaat işçisi Carlos Orantes konut sektöründeki yavaşlama nedeniyle iş bulmakta zorlandığını söylüyor: “Yardım almak için buraya geliyorum.”

Merkezde gönüllü çalışan Blanco Hotaling hem gıda dağıtıyor hem de şefkat. Bu kadın kısa süre önce oğlunu kaybetmiş: “Burada yaptığımız yardım bazen gıdadan da öte. İhtiyacı olanlara şefkat dağıtıyoruz. Sevgi ve şefkat para gerektirmiyor ama çok çabuk unutuluyor.”

Virginia’nın Alexandria kentindeki bu yardım merkezine başvuranların sayısı da ikiye katlanmış.

Bu öğrenciler, sınıf arkadaşlarının bağışladığı gıda malzemelerini raflara diziyor. Gönüllü Allison Tanady burada bazen arkadaşlarına rastladığını söylüyor: “Kendimi kötü hissediyorum. Buradan yardım almak onlar için çok zor olmalı.”

Sierra Leone’li Sia Mbayo McWhite, geçim derdinin ne kadar zor olduğunu çok iyi biliyor: “Hükümetten aldığım yardım oldukça az. Çocuklarımı beslemek için gıda yardımı almaya ihtiyacım var.”

Ziana White gıda yardımı aldığı için minnettar: “Buraya çok sık gelmiyorum, ayda bir; çok ihtiyacım olduğunda, çok sıkıştığımda uğruyorum. Hafta sonuna doğru elimdekiler tükenmeye yüz tutunca buraya başvuruyorum.”

Gıda hizmetlerinden sorumlu Jose Fratti başvuranların çoğunun yoksul olduğunu ancak orta sınıf ailelerin de arttığını söylüyor: “Her gün yeni başvuran dört aileden üçü orta sınıf. Her gün geliyorlar.”

Sosyal hizmetler sorumlusu Richard Dobber tanıdık yüzlerin geri döndüğünü söylüyor: “Yıllar önce bize başvurup yardım alan ve bir daha ihtiyacı olmayan çok sayıda aile işsizlik nedeniyle tekrar kapımızı çalıyor.”

Gıda bankalarına yapılan para yardımı ve bağışlar hem hükümet hem de özel kaynaklardan geliyor. Richard Dobber işsizlik ve sosyal hizmetlerdeki kesintiler nedeniyle gıda yardım programlarına talebin aşırı derecede artmasından kaygı duyduklarını belirtiyor.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG