Erişilebilirlik

'ABD’de Finans Piyasaları Moody’s’in Türkiye Değerlendirmesini Bekliyor’


Türkiye’de gerçekleşen darbe girişimin ardından dünyada olduğu gibi ABD’deki finans çevreleri gelişmeleri yakından izliyor. New York finans piyasaları için en önemli belirleyici faktörün yabancı sermayenin Türkiye piyasalarından çıkma ihtimali olduğuna işaret ediliyor.

Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip eden Amerikan finans çevreleri şu anda Türkiye için beklemeye geçmiş durumda.

Amerikan finans piyasasının Türkiye konusunda izleyeceği yol haritasında Moodys’in darbe girişiminin ardından hazırlayacağı rapor belirleyici olacak.

Dünyanın finans merkezi New York’ta, finans çevreleri yaşanan son gelişmelerin ardından Türk ekonomisine nasıl baktıklarını Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

Yıldırmaz: ‘New York finans çevreleri Türkiye için beklemede’

ABD’nin önemli finans araştırma, analiz ve raporlama kuruluş ADP Araştırma Enstitüsü (ADP Research Institute) Başkanı Baş Ekonomist Dr. Ahu Yıldırmaz, “New York finans çevreleri de şu an belirsizlik olduğundan bir bekleme sürecinde” dedi.

Yıldırmaz, “Genel olarak şu an piyasalarda belirsizliğin getirdiği bir duraklama dönemi yaşanmaktadır. Bu belirsizliğin yanına terör endişeleri de eklendiğinde Türkiye’nin risk primi global pazarlarda yükselmiştir. Kredi derecelenme kuruluşu Moody’s darbe girişiminin etkilerini önümüzdeki günlerde değerlendirecek” dedi.

Moody’s’in bu değerlendirme sonuçlarının özellikle piyasaların Türkiye ekonomisine bakışı açısından önemli olduğunun altını çizen Yıldırmaz “Amerikan finans piyasası da bu değerlendirmeyi bekliyor” dedi.

‘Merkez Bankası iç piyasalarda paniği önledi’

Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin ardından ciddi bir ekonomik kriz yaşanmamasının en önemli nedeninin Merkez Bankası’nın darbe girişimi sonrası aldığı tavır olduğuna işaret eden Yıldırmaz, “Merkez Bankasının hızlı bir şekilde koordine olarak iç piyasalarda paniği önlemesi önemli bir nokta olmuştur. Türkiye’deki meslektaşlarımdan aldığım bilgilere göre Merkez Bankası Pazar günü dahil banka yöneticileri ile iletişimi devamlı canlı tutarak, piyasaların Pazartesi günü sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamıştır. Bu da bence iç pazarda panik ya da kredilerde herhangi bir tıkanma yaşanmamasını sağladı. İç pazardaki bu denge dış pazarlara da yansıdığı kanısındayım. New York finans çevreleri de şu an belirsizlik olduğundan bir bekleme sürecinde” diye konuştu.

Türkiye ile ABD arasında yaşanacak bir siyasi kriz ekonomiyi nasıl etkiler?

Türkiye ile ABD arasında yaşanan siyasi krizin Türk ekonomisini uzun vadede nasıl etkileyeceği konusunda bir yorum yapmaktan kaçınan Yıldırmaz, “Şu an tabii Türkiye ve Amerika arasında yaşanan siyasi krizin uzun vadede nasıl bir etken yaratacağını değerlendirmek için erken” dedi.

Yıldırmaz, kısa vadede TL’nin dolar bazında az da olsa değer kaybetmiş olmasından dolayı iç tüketim ve ithalat maliyetlerinin negatif olarak etkileneceğini belirtti. Yıldırmaz, “Turizm konusunda da bir durgunluk yaşanmaktadır. Bütün bunlar Amerikan yatırımcısı için Türkiye’nin riskini kısa vadede nispeten artırabilir” dedi.

‘En büyük risk yabancı sermayenin Türkiye’den çıkması’

Yıldırmaz, New York finans piyasaları için en önemli belirleyici faktörün yabancı sermayenin Türkiye piyasalarından çıkma ihtimali olduğuna işaret etti. General Electric, Boeing, Intel gibi Türkiye’deki dünya firmalardan dün gelen destek mesajının bu yüzden önemini vurguladı.

“Ekonominin temel taşlarında çok büyük bir kıpırdanma ve herhangi bir terör olayı olmadığı takdirde, Amerikan yatırımcısının bugünün küresel ekonomisinde finansal açıdan verilere dayanarak karar alacağına inanıyorum ve iç ekonomide büyük bir sallantı olmadığı müddetçe siyasi sorunların global yatırım ortamlarını nispeten daha az etkileyeceğini düşünüyorum” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG