Erişilebilirlik

ABD'de Erdoğan’ın New York Ziyareti Öncesi Koruma Uyarısı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 72’nci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmalarına katılmak için on gün sonra New York’a gelmesi bekleniyor. Erdoğan’ın New York temasları öncesinde gözler karıştıkları muhtelif olaylar ve son alarak haklarında yargı süreci başlatılan korumalarına çevrildi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ed Royce ve New York Temsilciler Meclisi Üyesi Elliot Engel, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a gönderdikleri mektupta, 72. Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmalarına katılmak için New York’a gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının yeni bir şiddet olayına karışmamaları için gerekli diplomatik adımların atılmasını istedi.

Mektupta, 16 Mayıs'ta Washington’da Erdoğan’ın korumalarının protestoculara yönelik eylemleri hatırlatıldı. Ayrıca, 2011 yılında Erdoğan’ın korumalarının New York’ta BM güvenlik personeliyle kavga ettiği, 2016 yılında da Washington’da Erdoğan’ın korumalarının Brookings Enstitüsü’ndegazetecilere saldırdığı hatırlatıldı.

‘Türkiye’ye diplomatik nota verilsin’

Temsilciler Meclisi’nin iki üyesi, 25 Mayıs’ta ABD Kongresi’nin 354 oyla Türk korumaların yarattığı şiddeti kınadığına da mektupta yer verdi. Kongre’nin aldığı bu kararda, ayrıca Türk korumaların Amerikan yasalarına saygılı olması ve her türlü saldırgan eylemlerden uzak durması konusunda tavsiye kararı aldığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu çerçevede Türk delegasyonunun New York ziyareti öncesindeKongre’nin beklentilerinin Türkiye’ye diplomatik notayla açıkça iletilmesi istendi. Mektupta bu uyarının Dışişleri Bakanı Tillerson veya Ankara Büyükelçisi John Bass aracılığıyla Türkiye’ye en üst düzeyde iletilebileceği belirtildi.

Korumaların ABD vizelerinin iptali için güvence istendi

Dışişleri Bakanı Tillerson’a ayrıca Washington'daki yerel makamlar tarafından Mayıs ayında meydana gelen olayda cezai soruşturma ile olan işbirliğinden dolayı teşekkür edildi.

Mektubun son bölümünde ise: ”Barışçıl protestoculara saldırıyla suçlanan korumaların, resmi delegasyonun bir parçası olarak ABD’ye giriş vizelerinin kaldırılacağına dair güvencelerinizi istiyoruz. Korumalar da dahil bu ülkeye ziyaret eden yabancı yetkililer, ABD yasalarına uymak zorundadır“ dendi.

Erdoğan’ın korumalarının ABD’de karıştığı olaylar

New York’ta 2009 yılında Clinton Vakfı'nın düzenlediği toplantıda konuşma yapacak olan Erdoğan ve korumaları eski ABD Başkanı Barack Obama’nın toplantıdan çıkması için kullanacağı güzergahtan içeri girmek isteyince, gizli servis engel olmak istemiş, Türk korumalarla Obama’nın korumaları arasında arbede yaşanmıştı. Erdoğan arbede sonrasında konuşmasını yapmayıp o sırada konakladığı Plaza Oteli’ne geri dönmüştü.

2011 yılında ise BM Genel Kurul salonuna yanlış bir kapıdan girmek isteyen Erdoğan ve beraberindeki heyet, BM güvenlik ekibi tarafından durdurulmuştu. Erdoğan’ın korumalarıyla BM Güvenlik ekibi arasında çıkan arbede de aynı zamanda New York Emniyet Müdürlüğü’nde üst rütbeli görevli olan bir kişi Erdoğan’ın korumaları tarafından dövülerek hastanelik olmuştu.

New York polisiyle korumalar arasında arbede

2014’te, New York’ta Birleşmiş Milletler 69. Dönem Genel Kurul çalışmaları için New York'ta bulunan Erdoğan'ın ziyaretinin son gününe, TURKEN Vakfının Mandarin Otel'de verdiği yemek sırasında küçük bir grup tarafından protesto edilmişti. Erdoğan'ın yeğeni Ali Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu yakın korumalar ile protestocular arasında sözlü sataşmalar ve küfürleşmeler yaşanmıştı.

Olaylar sırasında Erdoğan'ın yakın korumaları ile protestocuların arasına giren New York polisi ile Türk korumalar arasında arbede yaşanmıştı. Erdoğan'ın yakın koruma müdürlerinden birinin, New York polislerine elle müdahale etmesi sonrasında, New York polisi yakın koruma amirini gözaltına almak istemişti.

Brookings Enstitüsü önünde gerginlik

2016 yılının Mart ayında Erdoğan’ın Washington’daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde konuşması öncesinde de korumalar, muhalif bir gazeteciyi zorla salondan çıkartmış, aralarında Türk gazetecilerin bulunduğu bazı kişileri darp etmiş, bu kişilere hakaretler ve küfürlerle saldırmıştı. Olaylar ABD’de çok büyük tepki çekmişti.

Muhammed Ali’nin cenazesinde sürtüşme

Aynı yılın Haziran ayında da efsane boksör Muhammed Ali’nin cenazesi için ABD’nin Louisville kentinde gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Muhammed Ali Kültür Merkezi’ne gitmek üzere otelinden ayrılıp makam aracına bindikten sonra Amerikan Gizli Servis yetkilileri ile Erdoğan’ın korumaları arasında küçük çaplı bir sürtüşme yaşandı. Protokol kuralları gereği Erdoğan’ı korumakla görevli Amerikalı gizli servis yetkilisi, Erdoğan aracına bindikten sonra kapısının yanında durduğu sırada Cumhurbaşkanı’nın koruması da aynı noktada durmak istedi. Ancak gerginlik, başka görevlilerin araya girmesiyle büyümeden çözüldü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG