Erişilebilirlik

ABD'de Emlak Sektörü Güçleniyor


ABD'de Emlak Sektörü Güçleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00
Son veriler, Amerika’da emlak sektörünün güçlendiğini gösteriyor. S&P Case Schiller Konut Fiyatları Endeksi’ne göre Amerika’nın en büyük 20 kentinde konut fiyatları son 12 ay içinde yüzde 9 oranında arttı. Son yedi yıldır elde edilen en büyük kazanım olan bu oran, aynı zamanda Amerikan tüketicisinin ekonomiye güveninin arttığının da bir göstergesi olarak görülüyor.

Emlak sektörünün çöküşünden beş yıl sonra Amerikalılar’ın yeniden konut satın almaya başladı. Konut satışları, geçen yıla oranla yüzde 7 arttı. Haciz oranı son yedi yılın en düşük seviyesine indi.

Sam Coffin, UBS Menkul Kıymetler’de ekonomist: ”Satılan evlerin sayısı artmaya devam ediyor. Emlakçılar satışa çıkan ev sayısının az olduğunu söylüyor.”

Satışa çıkan ev sayısının az olması, fiyatları yükseltiyor. Amerika Taşeronlar Birliği’nden Ken Simonson’a göre bu da müteahhitlerin ihtiyacı olan itici güç: ”İnşaat sektörüne baktığınızda apartman inşaatlarında patlama görüyorsunuz. Müstakil konut ve konut olmayan bazı kategorilerdeki inşaatlar da büyük oranda arttı.”

İyimserlik havası ve borsanın yükselmesi Amerikan ekonomisindeki yavaş toparlanmaya destek veriyor. Fon yöneticisi Brad Friedlander, tüketici güveninin de Nisan’da hızla arttığını söylüyor: ”Kredi alanların durumu ve bilanço, birkaç yıl öncesine göre çok daha iyi. Ekonominin düzeldiğini görüyoruz.”

Emlak piyasasında görülen düzelme işaretlerinin, işsizlik oranının azalmasına katkıda bulunması beklenmiyor. Yarın açıklanacak yeni iş verilerinde işsizlik oranının değişmeyerek yüzde 7,6’da kalması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG