Erişilebilirlik

ABD'de Son Üç Önseçimin İkisini Santorum, Birini Romney Kazandı


Bazı Cumhuriyetçiler, önseçimlerin bu kadar uzun sürmesinin ve böylesine çekişmeli geçmesinin Mitt Romney’in Başkan Barack Obama karşısındaki konumunu da zayıflattığı görüşünde

Şimdiye kadar önseçimlerin çoğunu kazanan eski Massachusetts valisi Mitt Romney “yola devam” diyor: “Gün be gün, adım adım ilerlemeye devam edeceğiz.”

Ancak en son Alabama ve Mississippi eyaletlerinde yapılan önseçimlerin ikisini Romney’in rakibi eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum önde bitirdi. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı New Gingrich de yarıştan çekilmemeye kararlı görünüyor: “Yarıştan çekilmiyoruz çünkü genel seçimleri ılımlı bir adayın kazanmasının imkansız olduğunu düşünüyoruz.”

Romney Cumhuriyetçi Parti içindeki muhafazakarların desteğini bulmakta zorlanıyor. Henry Olsen American Enterprise Enstitüsü’nden: “Yani Romney burada 10, orada 20 delege toparlamaya devam edecek. Haziran ayında kazanımlarını arttırabilir, ancak şimdilik adaylığı garantileyebilecek bir başarı gösteremeyecek.”

Rakipleri Romney’in hızını keserek yazın yapılacak Cumhuriyetçi Parti kurultayında kimin aday olacağı konusunda müzakereye gidilmesini istiyor.

Siyasi stratejist Matthew Dowd şunları söylüyor: “Romney’in Cumhuriyetçi Parti adaylığı için gereken delege sayısına ulaşmasını engelleyerek kurultaya gidildiğinde “bu kişiyi seçemezsiniz” demek istiyorlar.

Önseçimlerin bu kadar uzaması, bu derece çekişmeli geçmesi, eski başkan George Bush’un eşi Barbara Bush dahil bazı Cumhuriyetçiler’i kaygılandırıyor: “Hayatımda gördüğüm en kötü seçim kampanyası. Uzlaşmanın kötü bir şey olduğunu düşünmelerinden nefret ediyorum.”

Bazı Cumhuriyetçiler, önseçimlerin bu kadar uzun sürmesinin Romney’in Başkan Barack Obama karşısındaki konumunu da zayıflattığı görüşünde. Henry Olsen'ın yorumu şöyle: “Aday olarak zaaflarını ortaya koyuyor, ayak uyduramadığını gösteriyor; seçmenle ilişki kuramadığı görülüyor ve bütün bunlar ona zarar veriyor. Çok kuvvetli maddi kaynaklara sahip ve çok çevik bir siyasetçi olan Obama karşısında toparlanamayacağından kaygı duyuluyor.”

Önseçim sonuçlarına göre Cumhuriyetçi Parti'nin adaylığını kazanmak için 1144 delegenin desteği gerekiyor. Mitt Romney şu ana kadar 400'ün üzerinde delege çıkardı.

XS
SM
MD
LG