Erişilebilirlik

ABD’de Demokratlar’ın Seçim Zaferi


Demokrat Partili adaylar dün bir dizi eyalet ve kentte yapılan seçimlerde zafer elde etti. Sonuçlar, Demokratlar’ın Başkan Donald Trump dönemindeki ilk büyük seçim zaferi oldu.

İki kritik valilik seçimi olan Virginia ve New Jersey’de Demokrat adaylar sandıkta Cumhuriyetçi rakiplerini geride bırakmayı başardı. Virginia’da Ralph Northam, New Jersey’de de Phil Murphy vali seçilirken, yardımcıları olarak da iki siyah Amerikalı seçildi. Vali yardımcılığı yarışında Virginia’da Justin Fairfax, New Jersey’de de Sheila Oliver ipi göğüslemeyi başardı. Oliver, New Jersey’nin tarihindeki ilk siyah kadın vali yardımcısı oldu.

New York belediye başkanlığına Bill de Blasio kolayca yeniden seçilmeyi başardı. Blasio, uzun zamandır Demokratlar’ın kalesi ve aynı zamanda da Başkan Donald Trump’ın memleketi olan kentte Cumhuriyetçi rakibi New York Eyalet Senatörü Nicole Malliotakis’i açık farkla geride bıraktı.

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinin yerlisi Andrea Jenkins de, kentin belediye meclisine seçilmeyi başararak, Amerika’da bir devlet makamına seçilen, eşcinsel kimliğini gizlemeyen ilk siyah aday oldu. Jenkins, Virginia eyalet meclisine seçilen ilk açık eşcinsel kadın ve ABD’de bir eyalet meclisine seçilen ilk açık eşcinsel kişi olmayı başaran Danica Roem’le birlikte tarihe geçti.

Manka Dhingra da kuzeydoğudaki Washington eyaletinde eyalet senatosu koltuğu için yapılan özel seçimi kazanmayı başardı. Böylece Demokratlar, komşu Oregon ve California eyaletlerinde olduğu gibi Washington eyaletinde de kongrenin her iki kanadı ve valilik makamını ele geçirmiş oldu.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Maine eyaletinde de seçmenler, düşük gelirli Amerikalılar’a yönelik federal sağlık sigortası programı Medicaid’in genişletilmesini öngören bir girişime ezici destek verdi. Girişim, eyaletin Cumhuriyetçi valisi Paul LePage’in muhalefetine karşın hazırlandı. Vali LePage, Medicaid’in eski Başkan Barack Obama’nın getirdiği sağlık sistemi altında genişletilmesine yönelik 5 yasal düzenlemeyi veto etmişti.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG