Erişilebilirlik

ABD'de Cumhuriyetçiler Geri Adım Atıyor


Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner
Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner
Başkan Obama ve Kongre’deki Cumhuriyetçiler yıl sonuna kadar varılması gereken mali uzlaşmaya bir adım daha yaklaştı.

Hemen bir anlaşma beklenmemekle birlikte Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi lideri John Boehner’in ilk kez bir milyon dolardan fazla yıllık gelire sahip Amerikalı ailelerinin vergi oranları ve ülkenin borç alma limitinin artırılması konularında taviz vermeye hazır olduğu bildiriliyor.

Başkan Obama ikinci dönem için seçilmeden önceki seçim vaatlerinde yıllık 250 bin dolardan fazla gelire sahip aileler için vergi artırımına gidileceğini söylemişti. Boehner’in önerisi iki taraf arasında bir orta yol bulma çabası olarak görülüyor. Ancak Obama’nın 250 bin doların üzerindeki ailelerin vergi oranını arttırmada kararlı olduğu bildiriliyor.

Başkan Obama ve Boehner’in Washington’da “mali uçurum” adı verilen krizi engellemek için çalışıyorlar. Yıl başına kadar yeni bir mali plan anlaşması olmaması durumunda devlet harcamalarında 500 milyar dolarlık kesinti ve her Amerikalıyı etkileyecek vergi artırımları kendiliğinden devreye girecek.
Ekonomi uzmanları bunun talepte yaratacağı azalmanın ABD’yi üç yıl içindeki ikinci ekonomik durgunluğa iteceği uyarısında bulunuyor.

Buarada ABD hükümetinin Şubat ayında daha önceden belirlenmiş 16,4 milyar dolarlık borçlanma sınırına ulaşacağı ve bunun ödemelerde sıkıntı yaratacağı bekleniyor. Başkan Obama Boehner’la yapacağı yıl sonu anlaşmasının bir parçası olarak borçlanma sınırını yükseltmeyi umuyor. Boehner ise henüz belirlenmemiş oranda bir artırımı kabul etti. Bu borçlanma tartışmalarının bir yıl daha ertelenmesi anlamına geliyor.

Uzlaşma konusunda adım atılmasına rağmen vergi geliri ve harcama kısıntıları konularında iki taraf arasındaki ayırım devam ediyor. Başkan Obama önümüzdeki 10 yıl içerisinde 1,4 trilyon dolarlık vergi geliri artırımı talep ederken Boehner 1 trilyon dolar öneriyor.
Muhalefetteki Cumhuriyetçiler vergi arttırıma karşılık devletin sosyal güvenlik harcamalarında daha derin kesintiler istiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG