Erişilebilirlik

ABD’de Corona Önlemleri Petrol Fiyatını Negatife Çekti


ABD’de Corona virüsü salgını yüzünden enerjiye talebin azalmasıyla fiyatı gittikçe düşen petrol tarihte ilk kez Pazartesi günü ilk kez negatif fiyattan işlem gördü.

Corona virüsü salgınıyla mücadele önlemleri kapsamında çok sayıda fabrika üretime ara verince enerji talebinde düşüş yaşanmıştı. Bu sebeple bir süredir düşüşte olan uluslararası standart olarak kabul edilen Brent ham petrol de haftaya varil başına 26 dolarla başlamıştı.

Pazartesi günü Batı Teksas petrolünün de varil fiyatı 9 doları gördü. Gün içinde düşüşün devam etmesiyle fiyat 1,5 dolara kadar indi ve gün sonunda da negatif fiyattan işlem gördü.

Rafineriler normalden daha az miktarda ham petrol üretiyor. 160 milyon varil petrol dünya genelinde tankerlerde tutuluyor. ABD petrol fiyatlarının negatiften işlem görmesi, satıcıların petrol alıcılara ilk kez para ödemesi anlamına geliyor. Bu gelişmenin tüketiciye yansıyıp yansımayacağı ise henüz net değil.

Suudi Arabistan ve Rusya geçtiğimiz hafta günlük petrol üretimini 9,7 milyon varil azaltma konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak uzmanlara göre, bu adım petrolün fiyatını yukarı çekmek için yeterli değil.

Brent ham petrol fiyatının da haftaya düşüşle başlamasıyla ABD borsasında Halliburton gibi enerji şirketlerinin hisselerinde de düşüş gözlenmişti. Petrol fiyatındaki rekor düşüşün etkisiyle ABD borsaları da düştü. Dow Jones endeksi 600 puan değer kaybetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG